Vandal v Čáslavicích navrtal nový teplovod za miliony korun

Jihlava – Neznámý vandal navrtal desítky děr do nového teplovodu v Čáslavicích na Třebíčsku. Stavba za devět milionů korun měla rozvádět teplo ze zemědělské bioplynové stanice k rodinným domům ve vsi. Pachateli nyní hrozí až šest let vězení.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Vandal zničil teplovod (zdroj: ČT24)

Podle třebíčských kriminalistů zatím není jisté, kdy bylo 1 300 metrů dlouhé potrubí navrtáno. Zřejmě někdy v době od 30. května. Teplovod staví tamní zemědělské družstvo Zatím měl sloužit jen 15 domům (většinou zaměstnancům družstva) zájem o teplo z bioplynové stanice měli ale i další lidé a radnice do budoucna uvažovalo o jeho rozšíření.

Starosta Vladimír Bartes uvedl, že obec při jeho stavbě využila toho, že se rozkopávaly silnice, a zároveň obnovovala elektrické sítě a kanalizaci. „Měly se už dělat asfalty, všechno je nachystané a teď se to rozebírá znovu,“ konstatoval. Že je potrubí navrtané, totiž dělníci odhalili až při tlakové zkoušce, když už byly výkopy částečně zasypané.

„Je tam taková malá dírka ve špinavé rouře. Bylo to vidět až při 'tlakovce',“ řekl Českému rozhlasu jejich předák. Nyní musejí trubky ze země znovu vykopávat. „Případ prověřujeme pro poškození cizí věci a pro poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení,“ doplnila mluvčí policie Jana Kroutilová.

Práce na teplovodu se v Čáslavicích protáhnou až do začátku topné sezony. Škodu odhaduje stavební firma na milion korun. Zlost mají i místní občané, stavebních bariér se nezbaví do konce prázdnin. Ve vsi se mluví o tom, že za poškozením teplovodu mohla být závist. Družstvo totiž nemohlo vyhovět všem zájemcům o teplo. Trojan uvedl, že při rozhodování hrály roli technické podmínky, hlavně vzdálenost domů. Kromě členů družstva pak byli upřednostněni obyvatelé žijící blízko jeho areálu. „Kteří jsou bezprostředně zasaženi negativními dopady provozu družstva, to znamená hlukem a prachem,“ vysvětlil předseda.