Každý na svém písečku, taková je česko-polská realita Krkonoš

Harrachov - Obchodníci v Krkonoších se snaží nalákat polské turisty do Čech. Turisté a lyžaři z Polska tvoří skoro polovinu návštěvníků těchto českých hor. „Polský zákazník je pro nás zásadní, přibližně čtyřicet procent našich návštěvníků je z Polska,“ potvrdil ředitel areálu Černá hora Petr Hynek. Zájem Poláků o hory je mnohem vyšší, značná část z nich ale zůstává na domácí straně hor. Také pro Čechy je polská strana Krkonoš velká neznámá.

Značná část polských turistů raději zůstává na své straně hor, kde jim nic nechybí. Třeba v Karpaczi jsou turistům k dispozici tři aquaparky, čtyři muzea, několik lanovek a desítky do noci otevřených obchůdků a kaváren. Ročně sem polských turistů přijede asi dvě stě tisíc.

Většina Čechů zná tohle město pod Sněžkou jenom z výšky. „Turisti z Česka přijíždějí, třeba teď jich tady bylo pár s malými dětmi, ale je jich málo,“ řekla ale Elzbieta Golebiowska z infocetra v Karpaczi. Do Česka je to odtud doslova jen pár kilometrů, s češtinou tu ale turisti nepochodí, dokonce ani v informačním centru. „Česky ne, s Čechy se radši dorozumíváme polsky, německy nebo anglicky,“ dodala Golebiowska.

Ceny jsou na obou stranách hranice skoro stejné – třeba ubytování v penzionu pořídí lidé v Karpaczi sejně jako v Peci - od tří do šesti set za noc.

Obchodníci v Krkonoších se snaží nalákat polské turisty (zdroj: ČT24)