Dozrály borůvky. Kvůli jarnímu suchu jich není mnoho

Beskydy – Sezona borůvek začala letos dříve než obvykle. Jsou už zralé, ale kvůli jarnímu suchu jich není mnoho. Borůvky patří k nejzdravějšímu a nejcennějšímu ovoci, které v Česku uzrává. Odpovídá tomu cena. Plody z tuzemských či slovenských lesů se dají aktuálně koupit na trzích a ve stáncích po celé republice přibližně za 80 korun za litr, v kamenných obchodech jsou jednou tak drahé.

UDÁLOSTI: Je čas borůvek (zdroj: ČT24)

O tom, že borůvek je letos méně, referují například zkušené sběračky z Beskyd Milena Rušková a Hana Typovská. Když je dobrá sezona, naplní prý litrovou konvičku za třicet minut, teď jim to trvá skoro dvě hodiny. „Není to žádná sláva, bývá to lepší. Aspoň na koláč to bude,“ říkají ženy.

Na začátek borůvkové sklizně už zareagovali také správci Krkonošského národního parku. Kvůli sběračům, kteří pomocí hřebenů nešetrně očesávají lány borůvkových keřů, vyhlásili omezení vstupu do asi patnácti procent chráněného území. „Místa, kterých se omezení týká, jsou označena informačními cedulemi v českém a polském jazyce,“ uvedl mluvčí krkonošského parku Radek Drahný. Právě Poláci totiž v minulých letech pořádali nájezdy do borůvkových lokalit poblíž státní hranice. Vedení parku se jim snaží čelit, protože devastují krajinu, berou potravu ptákům a zvířatům a ruší jejich klid.

Omezení platí až do poloviny října a týká se okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle, Luční hory či pramene Labe. Turisty, kteří budou procházet po značených cestách, toto opatření nějak neomezí. Sběračům, kteří poruší zákaz správy parku, hrozí pokuta až deset tisíc korun. Podobný problém mají s profesionálními sběrači borůvek především z Polska také ochránci přírody v Jeseníkách. České hraniční hory polské borůvkáře lákají, protože v Polsku jsou mnohem přísněji postihováni. Borůvky prodávají také na barvivo.