Jsem unavený z kampaně proti mé osobě, říká odcházející zlínský policejní ředitel

Zlín - Ředitel krajské policie ve Zlíně Bedřich Koutný rezignoval, funkci včera složil do rukou policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Podle svých slov už nechtěl snášet tlak, který směřoval na něj, jeho podřízené, i celý útvar. Koutného náměstek Jaroslav Vaněk se nedávno dostal do podezření ze střetu zájmů, Koutný s Vaňkem měli navíc vleklé spory s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym. Na Koutného odchod jako první upozornil týdeník Respekt.

„V posledních letech a měsících jsem častěji než dříve musel řešit ne zrovna příjemné a psychicky velmi vyčerpávající personální záležitosti. Jsem opakovaně vystavován mediálnímu tlaku, který často útočí nejen na mě či mé nejbližší podřízené, ale i na mnou řízený policejní útvar jako celek,“ vysvětlil svůj odchod policejní ředitel Bedřich Koutný. Tlak označil za vyřizování osobních účtů, proti němuž se nemůže bránit.

Koutný oznámil, že spolu s odchodem z ředitelského postu opouští k poslednímu červenci i řady policie. Jedním z dalších důvodů pro odchod uvedl, že nechce, aby spekulace kolem jeho osoby poškozovaly dobré jméno zlínských policistů. „Vím, že pro policisty, kteří zde pracují, je jejich služba posláním. Nechci, aby tito policisté byli vnímáni jinak, než pro skutečné a objektivní výsledky své práce, a proto jsem se rozhodl nedávat lidem stojícím za touto kampaní další záminku v jejím pokračování,“ dodal Koutný.

Zmiňovaná kampaň souvisí i s kauzou kolem ředitelova náměstka Jaroslava Vaňka. Ten čelí podezření ze střetu zájmů. Podnikatel Petr Tankó, od kterého policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy v centru Zlína, později štědře obdaroval hokejový klub v Brumově-Bylnici. Hokejisté od podnikatele dostali objekt bývalého obchodního střediska, které leží asi sto metrů od stadionu. A prezidentem hokejového klubu je právě policejní náměstek Vaněk, který se tak dostal do podezření ze střetu zájmů.

O odchodu je teď podle Koutného v podstatě rozhodnutý i náměstek Vaněk, jenž však ještě
nesdělil termín.

Celé tiskové prohlášení Bedřicha Koutného najdete zde.

Koutný byl nejdéle sloužícím policejním ředitelem v zemi. Přežil ve funkci jedenáct ministrů vnitra a deset policejních prezidentů, celou dobu byl členem užšího vedení policejního sboru. K policii nastoupil v roce 1990, kdy se stal prvním policejním ředitelem, který přišel do funkce z civilu. Jako dlouholetého disidenta jej k převzetí funkce přesvědčilo tehdejší ministerstvo vnitra vedené Jánem Langošem.

Spory s policejním prezidentem

V roce 2010 se Koutného jméno objevilo mezi adepty na nového policejního prezidenta, do funkce byl ale nakonec jmenován Petr Lessy. Ten byl Koutného podřízeným v době, kdy oba působili v jihomoravské krajské správě policie – Koutný jako její šéf a Lessy na pozici náměstka.

Právě s novým policejním prezidentem se Bedřich Koutný a jeho náměstek Jaroslav Vaněk dostali před třemi lety do ostrého sporu, který vyústil až v Lessyho odchod z čela policie. Oba muži podali v září 2011 na Lessyho trestní oznámení kvůli tomu, že je údajně pomluvil v novinách. Věc nejprve policejní inspekce vyhodnotila jako přestupek a ministr vnitra Jan Kubice kárné řízení ukončil. V srpnu 2012 ale Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila Lessyho z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, Kubice zbavil Lessyho služebního poměru, čímž skončil i jako policejní prezident.

Lessy se odvolání bránil u soudu. Obvodní soud pro Prahu 7 ho nejprve uznal vinným, v květnu 2013 jej ale v hlavním líčení obžaloby zprostil a verdikt následně potvrdil i pražský městský soud. Petr Lessy se tak loni v prosinci vrátil do čela policie, která měla krátce dva prezidenty, Lessyho totiž mezitím nahradil Martin Červíček. Ten ale letos v lednu skončil kvůli údajnému pochybení při jeho jmenování, Lessy sám pak po jmenování současné vlády rezignoval.