Se záchrankou lékaři moc nejezdí. Suplují je záchranáři

Pardubice – Zdravotnické záchranné služby bojují s nedostatkem doktorů, proto musejí redukovat počty posádek s lékařem. V Pardubickém kraji jich není ani polovina, z 27 posádek se účastní lékař pouze 11 z nich. Jednou z významných příčin je evropská norma, která dovoluje zdravotníkům odsloužit ročně nejvýš 416 přesčasových hodin.

Na Pardubicku chybí lékaři v posádkách záchranek (zdroj: ČT24)

Zdravotnická záchranná služba posílá lékaře pouze k těm nejzávažnějším případům. „Je to samozřejmě boj. Většina záchranných služeb přistoupila v posledních letech k redukci lékařských posádek,“ konstatuje ředitel krajské pardubické záchranky Pavel Svoboda. Období dovolených potíže s lékaři ještě víc zvýrazňuje, záchranářům musí vypomáhat třeba vojenští lékaři.

Valnou většinu výjezdů musí obstarat proškolení záchranáři, kteří v podstatě akutní lékařskou péči nahrazují. Svaz pacientů má ale za to, že s počtem lékařů klesá i její úroveň. Náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (KDU–ČSL) upozorňuje, že kraj jako zřizovatel musí zajistit výjezd záchranky, kdykoli někdo zavolá. „Servis odpovídá evropské úrovni,“ říká Línek.