Nedělní potíže na železnici: Trať zavalila půda, v Kolíně jely vlaky proti sobě

Liberec/Kolín – Mezi Jeřmanicemi a Rychnovem u Jablonce nad Nisou na trati Liberec – Turnov odpoledne nejezdily vlaky. Správa železniční dopravní cesty vyhlásila výluku, protože se na trať sesunul podmáčený svah. Další výluka omezila téměř na čtyři hodiny provoz na nádraží v Kolíně, kde se sjely dva vlaky na jedné koleji. Rychlík, který vjel do cesty osobnímu vlaku, navíc poškodil výhybku.

Bez ohrožení cestujících se obešel vjezd rychlíku Praha – Vsetín do cesty osobnímu vlaku v Kolíně – obě soupravy zastavily 27 metrů od sebe. Přesto tak pro železničáře vznikly velké potíže, mimo provoz zůstala obzvlášť frekventovaná trať z Kolína směrem na Prahu. Na náhradní trase přes Nymburk se vlaky zpožďovaly o desítky minut, večerní railjet do Brna se potom zpozdil více než o hodinu. Kromě toho, že museli drážní inspektoři vyšetřit, jak se ocitly dva vlaky proti sobě na jedné koleji, zkomplikovala situaci také poškozená výhybka.

Chybu podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala udělal pravděpodobně strojvedoucí rychlíku. „Pravděpodobnou příčinou nehody je selhání strojvedoucího rychlíku, který nerespektoval návěst zakazující jízdu,“ uvedl mluvčí. Škoda na výhybce podle něj činí 400 tisíc.

Kromě vlaků na hlavním tahu Praha – Kolín – Česká Třebová se zpožďovaly také vlaky mezi Libercem a Turnovem. Trať byla u Rychnova u Jablonce nad Nisou zavřená, protože se na ni po silné bouřce sesunul svah. SŽDC dráhu opět zprovoznila zhruba po třech hodinách, do té doby museli cestující v Rychnově a Jeřmanicích přestupovat do autobusu.