Čtrnáct let starý případ tunelování firem jde do soudního finále

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci řeší rozsáhlý případ tunelování firem, které podle obžaloby řídil Vít Zaorálek z Jeseníku. Zaměřil se na firmy, které měly finanční potíže, nastrčil do jejich vedení své lidi, pomocí kterých z nich podle žaloby vykrádal zbývající majetek. Podle policie jde o jeden z největších případů tunelování v Česku. Od zločinů však uplynulo téměř čtrnáct let. Jen soudy je rozplétají od roku 2008, původní téměř půlmiliardová škoda se mezitím smrskla na 105 milionů. Vrchní soud by měl nyní definitivně rozhodnout.

Vít Zaorálek a jeho komplicové, kteří se zodpovídají z trestného činu poškozování věřitele, jsou podle obžaloby spoluzodpovědní například za krach automobilového podniku Avia Kutná Hora. Podle žaloby z ní protizákonně vyvedli téměř 20 milionů korun. Továrna už neexistuje. V konkurzu skončila po vstupu lidí kolem Zaorálka do jejího vedení také například brněnská textilka Kras Haka, která dodávala uniformy pro policisty, vojáky nebo hasiče. Podle obžaloby skupina rozprodala výrobní stroje, elektrická zařízení i auta. Podobně skončily další podniky, o práci přišly stovky lidí. Při prodeji majetku obžalovaní údajně uzavírali kupní smlouvy, za které nikdo neplatil.

Ve vazbě zůstal jen bílý kůň

Mezi obžalovanými je například Hana Gondová, poslední z devítičlenné skupiny, která je ještě ve vazbě. Jejím úkolem bylo právě rozprodávat majetek oslabené firmy, do jejíhož vedení ji spoluobžalovaní vyslali, jiným podnikům.

Obžalovaná Hana Gondová
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Hlavní obžalovaný vinu odmítá. Tvrdí, že chtěl normálně podnikat, jeho cílem prý bylo pomoci firmám dostat se z finančních problémů. „Pan Zaorálek je stoprocentně přesvědčen, že postupoval správně. Odvolává se jen na riziko podnikání,“ uvedl mluvčí hlavního obžalovaného Kryštof Šabacký.

Vrchní soud v Olomouci už tento případ řešil v roce 2010. Tehdy vrátil kauzu brněnskému krajskému soudu k novému projednání. Soudce pak snížil celkovou škodu na 105 milionů korun, obžalovaným udělil tříleté až pětileté tresty. Nadřízený soud by měl ve středu rozhodnout o odvolání proti tomuto rozsudku.

Čtrnáct let starý případ tunelování u Vrchního soudu v Olomouci. (zdroj: ČT24)