Hoteliéři neplatí poplatky z ubytování. Obce přicházejí o miliony

Pec pod Sněžkou - České obce přicházejí každý rok o desítky milionů korun z turistických poplatků, které nedokážou efektivně vybrat. Podle starostů jsou na vině zákonodárci, kteří by měli připravit podstatně jednodušší legislativu.

Hoteliéři neplatí poplatky z ubytování (zdroj: ČT24)

Šest korun za každou obsazenou postel a noc je maximum, které můžou radnice od hoteliérů požadovat. V Peci pod Sněžkou takto na poplatcích ročně vyberou skoro pět milionů korun. „Částka vybraná na poplatcích je jediná částka, kterou má obec našeho charakteru k dispozici, ze které můžeme krýt úklid sněhu, úklid po rekreantech, posekání trávníku a podobně,“ říká starosta města Alan Tomášek.

Úspěšnost výběru však závisí na poctivosti ubytovatelů. Podle evidence úřadů je v Peci dohromady 8500 ubytovacích lůžek, zdejší hoteliéři však zaplatí poplatek zhruba pouze za každého šestého hosta. Přitom patří v tuzemsku vzhledem k průměru k těm poctivějším: Celkově se vybere pouze lehce přes desetinu poplatků.

Peníze jdou zpět do podpory cestovního ruchu

„Osobně mám zkušenosti z Itálie, kde mě zastavili četníci a nekontrolovali, jestli mám řidičský průkaz, ale spíše, jestli mám zaplacený poplatek za celou rodinu. Takhle by to mohlo fungovat i v České republice,“ navrhuje starosta Božího Daru Jan Horník. Vybrané peníze přitom města obvykle vrací do podpory cestovního ruchu, například na tisk propagačních letáků. „Samozřejmě si musí v hlavě srovnat, že pokud nám odvedou méně peněz, tak bude méně prostředků na propagaci,“ říká starosta Litomyšle Michal Kortyš.

„Je to jediná forma, jak motivovat jednotlivé obce, aby cestovní ruch rozvíjely,“ říká bývalý starosta Třeboně a současný náměstek ministryně pro místní rozvoj Jiří Houdek. Zřejmě nejúspěšnější z českých obcí jsou ty, které ubytovatelům nabízejí placení poplatku paušálem. Hoteliérka Alena Novotná tak za penzion s 24 lůžky zaplatí ročně třicet tisíc korun. „V podstatě mám rentabilní paušál, než kdybych to vybírala a platila individuálně. A mám s tím podstatně méně papírování,“ říká majitelka penzionu v Peci pod Sněžkou.

Ubytovací poplatky jsou jedním z důvodů, proč mnozí starostové volají po zákoně o cestovním ruchu, který by řešil podporu turismu obecně. Česko je totiž jednou z posledních zemí v Evropě, které takovou legislativu nemá.

Vydáno pod