Bobek: Do JAR už žádné zvíře nepošleme

Praha – Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek je zděšen postupem úředníků v Jihoafrické republice, kteří nechali utratit osm antilop sitatunga pocházejících z pražské zoo. V rozhovoru pro ČT prohlásil, že po této zkušenosti už žádné zvíře do této země nepošle. Antilopy mířily do zoo v Johannesburgu. Zvířata měla být utracena kvůli údajně chybějícímu dokumentu – ačkoliv pražská zoo byla opakovaně ujištěna, že zvířata všechna potřebná potvrzení mají.

Bobek už poslal stížnost výkonnému řediteli Světové asociace zoologických zahrad (WAZA) Geraldu Dickovi. „Nepochybovali jsme o tom, že antilopy jdou do dobrých rukou. Tahle zoo byla pokládána za člena elitního klubu… Zřejmě tam došlo ke změnám. Nevím, jestli personálním, či jiným,“ neskrývá Bobek překvapení. Dick potvrdil, že celá záležitost bude prošetřena. „Až budeme mít všechny informace, tak z toho vyvodíme důsledky,“ řekl ČT Dick.

Jaký bude mít Bobkova stížnost dopad na johannesburskou zoo, se nedá předjímat. „Minimálně se to dozvědí ředitelé ostatních zoologických zahrad a budou pak pečlivě zvažovat, jestli budou s touto zoo spolupracovat, to je minimum,“ uvedl Bobek. V krajním případě by mohla být zoo z asociace vyloučena, ať už podmíněně, nebo úplně. „To by znamenalo sestup do úplně jiné, nižší ligy,“ vysvětlil Bobek. 

Ředitel pražské zoo: 

„Zoo v Johannesburgu se zachovala vysoce neprofesionálně a neeticky“.

Bobka také pobouřily informace jihoafrického tisku i samotné zoo, že byla zvířata ve špatném stavu, dehydratovaná a zubožená. Pražská zoo má totiž s transportem zvířat velké zkušenosti (ať už jde o pravidelné převozy koní do Mongolska, nebo naopak dopravu slona ze Srí Lanky do Prahy). Přepravu antilop navíc zajišťoval anglický odborník, který se zoo dlouhodobě spolupracuje. Jaroslav Šimek podotkl, že s johannesburskou zoo „nikdy žádná další spolupráce nebude“.

Přesuny zvířat mezi jednotlivými zoo jsou nezbytné

Několik antilop mělo navíc skončit v rukou soukromníka, který plánoval jejich směnu s jihoafrickou zoo za jiná zvířata. „Poprvé nás o tom informoval jihoafrický agent dopravce, což byla Lufthansa. Od něj jsme se dozvěděli, že zvířata mají po úvodní karanténě skončit u soukromého chovatele. Pro nás to bylo obrovské překvapení,“ řekl v Událostech, komentářích zoologický náměstek ředitele zoo Praha Jaroslav Šimek.

Transporty zvířat mezi jednotlivými zoologickými zahradami jsou běžné a nezbytné. Chovatelé se tím snaží zabránit křížení mezi příbuznými zvířaty. „Zvířata potřebujete v rámci různých chovů měnit, potřebujete nové jedince a musíte se zbavovat mladých jedinců, kteří jsou navíc,“ popsal ředitel. Jihoafrická zoo se o antilopy sama přihlásila, jednání trvala půl roku. Směna zvířat však nesmí být v žádném případě komerční.

„Četl jsem také článek o tom, jak johannesburská zoo převážela žirafy. Neuvědomili si, že budou projíždět pod mostem, a jedna žirafa kvůli tomu zahynula. To o té zoo také něco vypovídá,“ uvedl Bobek s tím, že se o případu s žirafou dozvěděl bohužel až v době, kdy už byly antilopy na cestě. „Tahle zpráva přišla pro nás bohužel příliš pozdě, byla by varující,“ lituje Bobek. O případu psal například britský The Guardian, jestli však šlo opravdu o stejnou zoo, není podle serveru zřejmé. 

Antilopy se z pražské zoo dostaly do Johannesburgu v pátek letecky přes Frankfurt nad Mohanem. Místní úřady v JAR ale jejich dovoz zakázaly. Prý neměly požadovaná osvědčení, a tak se bály vpustit je do země a žádaly jejich vrácení do Německa nebo usmrcení. Návrat však podle náměstka Šimka odmítly německé úřady, proto přišla na řadu druhá varianta. Několik veterinářů to odmítlo provést, nicméně nakonec byly antilopy v neděli utraceny.

Šéf pražské zoo trvá na tom, že zvířata měla všechny potřebné dokumenty – pracovníci zoo o tom byli několikrát ujištěni. Na místě se ale ukázalo, že jedno osvědčení chybí. Ačkoliv pražská zoo si pro tyto případy nechává k dispozici krev transportovaných zvířat, takže je možné provést příslušné vyšetření dodatečně, Jihoafričané neměli strpení. Podle Šimka je přitom obtížné hodnotit zoologický význam utracených zvířat. „Jiný význam má sitatunga pro evropské chovy, jiný význam má pro chovy v Jižní Africe,“ řekl Šimek. Zdůraznil však, že je ztráta osmi životů „nenapravitelná škoda“.

Pražská zoo je největším chovatelem antilop sitatunga v Evropě. Nyní jich má 18. Od šedesátých let se podařilo odchovat víc než čtyři sta mláďat. V přírodě žijí nejčastěji v Africe - hlavně v Kongu, Botswaně a v Zambii. Samci váží až 125 kg a jejich rohy dorůstají délky 90 centimetrů.