Dlouho očekávaná i kritizovaná proměna Tyršových sadů začala

Pardubice - V Pardubicích začala dlouho očekávaná obnova Tyršových sadů. Město se projektem za víc než sto milionů korun zabývá od roku 2002. Proměnu sadů provázejí protesty proti kácení stromů a keřů, kritici v minulosti poukazovali třeba na předražené lavičky a komplikace přineslo i rozhodnutí antimonopolního úřadu, který tendr zrušil.

Podle příslibu vedení města Tyršovy sady výrazně omládnou. Měla by zde vyrůst moderní kavárna, přibude umělá závlaha, mobiliář i nové záhony; promenáda by se měla dočkat zpevnění.

Největší spory se vedly ohledně kácení. Původní projekt počítal s odstraněním asi 400 stromů a keřů. Vymýtit se měly všechny jehličnany a mnoho keřů, například rododendrony. Odpůrci tvrdili, že v tak masivním měřítku to není třeba. Podařilo se jim zachránit už asi stovku stromů. „Jde nám ještě asi o 30 stromů, kde chceme, aby byly znovu posouzeny důvody kácení. Už teď jsme ale vyhráli hrozně moc,“ uvedl Miroslav Senier z občanského sdružení Chráníme stromy. Odbor krajského úřadu by mohl o zbylých stromech rozhodnout ještě tento týden.

Revitalizace Tyršových sadů
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Revitalizace více než deseti hektarů pozemků u pardubického zámku je jedním z nejdražších a také nejvíc kontroverzních projektů v novodobé historii města. Potrvá do konce června příštího roku. Město musí termín stihnout, aby splnilo podmínky pro čerpání evropských dotací. 

Kritici poukazují také na to, že díky dotacím se na revitalizaci nešetří. „Kdyby se park opravoval z pardubických peněz, tak by tam nebyly lavičky za desítky tisíc nebo prvky, které jsou zcela zbytné. Když na to ale dostaneme peníze z Evropy, tak si to musíme užít - takový princip není správný,“ myslí Seiner. „Riziko, že se nezavděčíme všem lidem, s sebou nese každý takový velký projekt,“ řekla k tomu primátorka města Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

Tyršovy sady pocházejí z roku 1931 a naposledy se významněji revitalizovaly v 80. letech minulého století. Další studie na obnovu parku vznikla až v roce 2002. Poprvé stavební práce začaly v roce 2011, vítězná firma ale záhy odstoupila od smlouvy.

Dlouho očekávaná obnova Tyršových sadů začala (zdroj: ČT24)

Další tendr radnice vypsala o rok později, podmínky soutěže zpracovala externí právní firma. Antimonopolní úřad v prosinci 2013 tendr zrušil kvůli přísně nastaveným podmínkám na technickou kvalifikaci uchazečů. Město podalo rozklad a uspělo - letos v dubnu úřad rozhodnutí zrušil.