Asistenti prevence kriminality se osvědčili. Ministerstvo je podpoří i dál

Most – Asistenti prevence kriminality získali historicky první osvědčení o nabytých dovednostech. Spolupracovníci městské policie působí v terénu díky projektu ministerstva vnitra, osm z nich pracuje v problematických čtvrtích – mosteckém Chanově a litvínovském Janově. Ministerstvo hradí většinu nákladů, projekt ale v prosinci skončí a města už dnes hledají možnosti, jak asistenty nadále udržet v ulicích. Resort doufá, že o peníze na asistenty nepřijde.

MV odhaduje, že na asistenty prevence kriminality peníze budou (zdroj: ČT24)

Dva ocenění chanovští asistenti Antonín Rác a Pavel Gabčo působí v problematické čtvrti už dva roky. Společně obhlížejí sídliště a snaží se řešit problémy hned v jejich zárodku. „Vážím si toho, čeho jsem dosáhl, a jsem rád za tu práci,“ říká Anotnín Rác. Mluvčí mosteckých strážníků Ilona Kozlová si spolupráci s nimi jen chválí, obě strany si na sebe zvykly.

Také na litvínovském sídlišti Janov pracují čtyři asistenti a také jejich přínos si radnice pochvaluje. „S jejich prací jsme velmi spokojeni a nejen my, ale i obyvatelé Janova,“ tvrdí místostarostka Erika Sedláčková (KSČM).

Co s asistenty bude po konci projektu v prosinci, teď řeší v obou městech. Možností se mnoho nenabízí, proto se obracejí znovu na ministerstvo. Resort dnes tvrdí, že projekt poběží dál. „Kolik bude peněz, nevíme, dostáváme je od vlády. Ale vypadá to, že by to mohlo být stejně,“ odhadl Tomáš Koníček z ministerstva vnitra. V tom případě by všech deset měst, která se projektu účastní, mohlo žádat o finance na celý rok 2015.

Kde všude asistenti působí?

  • Moravskoslezský kraj: Havířov, Karviná, Orlová, Ostrava
  • Středočeský kraj: Kutná Hora
  • Ústecký kraj: Děčín, Chomutov, Litvínov, Most (Obrnice), Šluknov