Panenka skákavá ve Skokách zůstává – ale je sama

Žlutice (Karlovarsko) – Západočeské Skoky neboli Mariastock jsou poněkud neobvyklým případem vysídlené pohraniční obce. Nezanikla totiž poté, co museli původní němečtí obyvatelé odejít, nýbrž až poté, co ji opustili dosídlenci, jimž se zde nedařilo. Bývalé poutní místo, jehož střediskem byl zázračný obraz Panny Marie známý jako panenka skákavá, patří dnes mezi opuštěná místa. Zatím na tom nic nezměnilo ani občanské sdružení, které chce zachránit alespoň místní poutní kostel.

Opuštěná místa: Skoky a panenka skákavá (zdroj: ČT24)

Skoky nebyly před druhou světovou válkou domovem jen panenky skákavé, ale také více než 130 obyvatel. Dodnes stojící barokní kostel tak obklopovaly především selské statky, pamětník Štefan Šimkanin vzpomíná, že nechyběla ani hospůdka. Byla zde i škola a obchod. Mnoho se nezměnilo ani po válce, protože po vyhnání německých obyvatel přišli dosídlenci. Těm se ale ve Skokách podle historika Petra Brodského nedařilo a nepřály jim ani historické okolnosti – odmítli vstoupit do JZD a jejich majetky tak převzaly státní statky. Za těchto okolností se začaly Skoky vylidňovat a v roce 1960 měly už jen šestnáct obyvatel.

Definitivní konec přišel se stavbou žlutické přehrady, při které armáda srovnala se zemí většinu budov a obec byla odpojena od elektřiny. Od té doby zůstával na místě Skoků už jenom kostel a jeden dům, kde žila poslední obyvatelka, jež však zahynula v roce 1982, když spadla do studny. Kostel zůstává funkční dodnes, avšak jeho bohaté vybavení rozkradli zloději. „Všude byly na oltáři sochy nad oltářem byl obrovský dřevěný baldachýn, který vyzdoben podobně jako oltář,“ popsal, co už není, průvodce Daniel Poula. Stav kostela přitom je přes status kulturní památky čím dál horší.

V dobách největší slávy přicházela k zázračnému obrazu do Skoků ročně přes třicet tisíc lidí. Slávu panenky skákavé chtějí obnovit lidé z Občanského sdružení Pod střechou. Dokonce se objevily i plány na revitalizaci okolí. Vše ale zůstalo zatím jen na papíře. Barokní kostel, dům číslo 21 a zbytky hřbitova s márnicí zůstávají posledními symboly místa, kde se údajně děly i zázraky.

Opuštěná místa kamerou ČT: