Srdce brněnských hasičů i strážníků bijí pro zvířata

Brno – Policisté, strážníci i hasiči z Brna budou účinkovat v připravovaném klipu, který natáčí studenti Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. Video „Srdce Brna bije pro zvířata“ má upozornit na osudy opuštěných a týraných zvířat. Jako poslední dnes před kamerou stanuli brněnští strážníci. Výtěžek z podzimní premiéry klipu poputuje na konto brněnského útulku.

Dvacítka brněnských strážníků se psy si dnes vyzkoušela, jaké to je, stát před kamerou, Zapojili se do natáčení klipu, kterým chtějí studenti brněnské veteriny upozornit na týrání zvířat. „Během natáčení strážníci předvedou pět různých pozic. Jednotlivé postoje symbolizují náš přístup k pěti důležitým oblastem, týkajícím se ochrany opuštěných zvířat a zvířat v útulcích: zodpovědný chov, adopce zvířat z útulků, pečlivý veterinární dozor nad ochranou zvířat, boj proti týrání zvířat. Poslední póza pak vyjadřuje obecný postoj strážníků: naše srdce bijí pro zvířata,“ vysvětlil student a autor projektu Společník pro život Jiří Žák.

Studenti začali projekt Společník pro život pilotním klipem. K vidění je zde.

První klapka padla už loni na podzim na požární stanici v Líšni, kde se do natáčení zapojilo několik desítek hasičů. V červenci pak proběhlo natáčení policistů, kteří před kamerou vystoupili i se služebními psy a koňmi. „Chceme ukázat, že se Brno dokáže sjednotit a dokázat široké veřejnosti, že stojí na straně zvířat, že osudy opuštěných a týraných zvířat nejsou lhostejné ani těm, kteří v nouzi pomáhají primárně lidem,“ dodal Žák.

O klipu pro týraná zvířata hovoří autor projektu Jiří Žák (zdroj: ČT24)

Klip by měl mít premiéru letos na podzim, promítat se bude na Veterinární a farmaceutické univerzitě a dobrovolné vstupné poputuje na podporu brněnského útulku. Ten provozuje právě městská policie. „Strážníci se s touto problematikou setkávají každodenně, do natáčení klipu se jich zapojily dvě desítky,“ potvrdil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem s tím, že aktuálně mají v útulku kolem stovky psů a desítku koček.

V roce 2013 evidovali policisté 78 případů týrání zvířat, letos už bylo po celé republice odhaleno 53 případů.

Zdroj: Policie ČR