ROP Severozápad rozdělí až 2,5 miliardy – naposled

Ústí nad Labem – Regionální rada Severozápad vypsala poslední výzvy ze svého regionálního operačního programu (ROP). Rozdělí v nich 1,5 až 2,5 miliardy korun. Evropské dotace mohou jít například na opravy silnic či do zdravotnictví. Z ROP Severozápad poznamenaného velkými problémy se budou poslední dotace rozdělovat s přísnými podmínkami. Podpořené projekty budou muset být hotové včas – tj. do září 2015 – jinak přislíbené dotace nedostanou.

ROP Severozápad rozdá poslední dotace (zdroj: ČT24)

Již koncem minulého roku hovořili představitelé ROP Severozápad o tom, že jsou tehdy vypsané dotační výzvy poslední. Nakonec ale ještě peníze zbyly. V některých případech totiž dotace propadly, například proto, že žadatelé nestihli své projekty dokončit včas. Poslední 1,5 miliardy korun tak rozdělí regionální rada až nyní, a to v devíti výzvách. V případě velkého zájmu přitom může částku ještě o miliardu zvýšit. „Podle zájmu je možné peníze v prosinci navýšit tak, aby se mohli uspokojit všichni příjemci, kteří projdou hodnocením,“ uvedl předseda Regionální rady Severozápad Petr Navrátil.

Aby peníze určené pro Ústecký a Karlovarský kraj nakonec nezůstaly navždy v Bruselu, klade rada k jejich rozdělení přísné podmínky. Naději nemá nikdo, kdo již na projektu nezačal pracovat. „V době podání žádosti už musí být vypsaná výběrová řízení na dodavatele. Povinná je stejně jako v posledních výzvách i etapizace projektu. V květnu 2015 musí být hotová etapa projektu,“ upozornil Petr Navrátil. Vše navíc musí být hotové do září 2015, žádné výjimky regionální rada neudělí.

Poslední dotace půjdou na silnice i sanitky, Terezín chce napravit neúspěch

O poslední dotace z ROP Severozápad se chystají žádat především menší města a obce, které do tzv. regionu soudržnosti Severozápad spadají. Ústecký kraj chce podle mluvčí Magdaleny Hanáčkové získat 200milionový příspěvek na opravy silnic na Děčínsku. „Připravené jsou projekty na silnice z Varnsdorfu do Krásné Lípy, z Rumburku do Šluknova a na opravy mostů na silnicích druhých a třetích tříd,“ řekla Hanáčková. Mateřská firma ústeckých krajských nemonic Krajská zdravotní potom chce získat peníze na nákup sanitek či nových přístrojů.

O 13 milionů požádá město Terezín. Podle starostky Růženy Čechové zopakuje žádost o dotaci na stavbu parkoviště. Se žádostí sice uspěl, ale peníze nakonec nezískal, protože kvůli zdlouhavému tendru nestihl stavbu dokončit včas.

ROP končí, svou pověst již nenapraví

ROP Severozápad spolu s dalšími regionální operačními programy příští rok zanikne. Nahradí je Integrovaný regionální operační program. Jak se z něj dostanou k příjemcům není jasné. Úřady regionálních rad ale patrně budou v příštích letech už jenom dohlížet na vyplacení posledních peněz.

Systém ROP tak již nedostane příležitost napravit svoji pověst zkorumpovaných a problematických programů, které řídí a kontrolují titíž lidé, při podpoře podivných projektů se ztrácejí miliardy a každý se potom zříká odpovědnosti. ROP Severozápad byl z regionálních operačních programů největší a jeho existenci také provázely největší komplikace. Déle než rok nesměl kvůli podezřením z manipulací vůbec proplácet dotace a před jeho obnovením musel stát zaplatit přes miliardu korun. Navíc jeden ředitel Úřadu Regionální rady Severozápad skončil ve vězení a další dva půjdou k soudu.