Muzeum muselo odstranit kasičku pro Libušín. Kvůli zlodějům

Brno – Dva útoky zlodějů v jednom měsíci přiměly Valašské muzeum v přírodě, aby z beskydských Pusteven odstranilo sbírkovou kasičku. Do pokladničky se lidé skládali na obnovu vyhořelé historické chaty Libušín. Pro muzeum se ale jedná o velkou ztrátu - právě v blízkosti trosek vzácné památky lidé na Libušín přispívali nejvíc. Celkem už se ve veřejné sbírce vybralo přes sedm milionů korun.

Poprvé se sbírková kasička na Pustevnách stala terčem zloděje letos v červenci. Tehdy pokladničku vypáčil a odnesl si peníze. Muzejníci se proto snažili schránku lépe zabezpečit: do dřevěné kasičky zevnitř přidali kovové pláty, nainstalovali u ní bezpečnostní kameru i čidla se sirénou. Nic z toho nepomohlo, zloděj přišel na začátku srpna znovu a tentokrát si odnesl celou pokladničku.

Vedení muzea se proto rozhodlo, že sbírkové místo na Libušíně už nebude obnovovat. Uhlídat kasičku je téměř nemožné: Pustevny leží 20 kilometrů od Rožnova pod Radhoštěm a případní zloději tak mají na svou práci dost času. Vybrat kasu denně pracovníci muzea nemohou. U otevření musí asistovat úředník radnice, a protože sbírkových míst jsou v regionu na dvě desítky, vybírají je zpravidla jednou týdně.

Chybějící kasička muzejníky hodně mrzí. Na dohled od ohořelých trosek Libušína se totiž vybralo ze všech sbírkových míst nejvíc: odhadem 600 tisíc korun. Turisté teď z Pusteven posílají alespoň DMSky. Celkem už se na obnovu Libušína ve veřejné sbírce vybralo přes sedm milionů korun.

Veřejná sbírka na obnovu Libušína

Lidé mohou přispět do více než dvaceti pokladniček umístěných v regionu i na účet 107-6978880207/0100. Aktuální stav sbírkového konta je k vidění zde. Dárci mohou posílat i SMS s textem DMS PUSTEVNY na číslo 87 777 v hodnotě 30 korun.

Libušín zachvátil rozsáhlý požár 3. března. Oheň způsobil škodu za 80 milionů korun. Plameny zničily zejména pravou část Libušína, umělecky hodnotnou jídelnu. Podle hasičů požár způsobila chyba při dřívější rekonstrukci kamen s komínem. Objekt je nyní zastřešen ocelovou konstrukcí, která jej chrání před nepříznivým počasím. Obnovu památky by měla pokrýt zejména pojistka, další práce pak veřejná sbírka. Obnovený Libušín by mohl stát do tří let.