Koně se prý Šumavě nevyplácí, kočí s tím nesouhlasí

Vimperk - Šumavští kočí se bouří proti výsledkům auditu Národního parku Šumava, který zadal nový ředitel Pavel Hubený. Podle něj se parku nevyplácí chov chladnokrevných koní, kteří se využívají pro tahání dřeva z lesa. Audit ukázal i jiné neúčelné vynaložení peněz. Bývalý ředitel parku Jiří Mánek ale tvrdí, že se v řadě případů jednalo o projekty, u nichž bylo dopředu známo, že nebudou mít návratnost.

Koně se prý Šumavě nevyplácí, kočí s tím nesouhlasí (zdroj: ČT24)

Projekt návrat chladnokrevného koně na Šumavu podle auditu vykazuje ztrátu 4,5 milionu korun. „Náklady na kočí a na ty, kteří se o koně starají, jsou vysoké,“ tvrdí současný ředitel parku Pavel Hubený. Kočí tvrdí, že pracují už teď sedm dní v týdnu a bez dovolené.

Zisk z chladnokrevníků je za rok kolem padesáti tisíc korun. Kočí vidí hlavní problém v tom, že park neumí s koňmi hospodařit. Koně se používají jen na malé zakázky. Ty velké, na kterých by mohli vydělat, dostávají údajně jiné firmy. „A to i v porostech, kde se to absolutně nehodí a kde by ten kůň byl efektivní,“ myslí si kočí Jiří Dráb. Kočí si dokonce začal práci v lese dokumentovat – chce tak dokázat, že park neumí koně plně využít.

Že park projekt chladnokrevníků nezvládl, tvrdí i autoři studie Využití národních plemen chladnokrevných koní v regionu NP Šumava. „Dovoluji si tvrdit, že to jsou nevzdělanci v oboru. A pod to se podepíšu,“ uvedl Josef Svoboda. Předchozí ředitel Mánek také tvrdí, že celá záležitost má politické pozadí. Na podzim bude kandidovat za ODS do senátních voleb. Nový ředitel parku ale trvá na změně. Prodělečný projekt musí začít vydělávat.

Kromě koní audit kritizoval třeba rozmístění fotopoointů nebo zbytečné investice do restaurace Březník. Celkem bylo prý zbytečně a neúčelně vynaloženo 11 milionů korun.