V Brně startují motorky, rozjíždí se Velká cena

Brno – Tisíce milovníků motocyklového sportu míří do Brna. Na Masarykově okruhu začíná Velká cena ČR silničních motocyklů. Brněnská Grand Prix si už léta drží titul nejnavštěvovanějšího závodu celého seriálu, každoročně přiláká přes 200 tisíc diváků. Na dění kolem automotodromu proto dohlédne tisícovka policistů a brněnský dopravní podnik k okruhu zavedl mimořádné linky.

Perný víkend čeká na brněnském Masarykově okruhu nejen závodníky tří závodních kategorií, ale i pracovníky dopravního podniku a policisty. Nejnavštěvovanější závod seriálu Grand Prix do Brna každoročně přiláká tisíce lidí. Loni podle odhadu policistů zaparkovalo v okolí Masarykova okruhu přes 17 tisíc osobních aut a na 5 tisíc motorek.

V okolí okruhu nasadí jihomoravská policie do terénu tisíc policistů. Českým strážcům zákona pomůže deset rakouských kolegů, kteří budou řešit případné problémy s návštěvníky z Rakouska a Německa. „Provoz je plynulý. S drobnými komplikacemi je nutné počítat na trase Vídeň-Brno u Pasohlávek na Brněnsku. Provoz je tam zpomalený kvůli opravě silnice,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Další informace o závodu najdete na stránkách Automotodromu Brno

„Nejkritičtějším okamžikem bude v neděli odpoledne odjezd diváků. Motoristé by měli být opatrní především při najíždění na dálnici D1,“ varoval vedoucí jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka. Mezi 194. až 200. kilometrem, tedy přímo před Brnem, opravují silničáři mosty a povrch vozovky. Provoz bude v obou směrech zajištěn ve dvou pruzích, mohou ale vznikat kolony aut. Po skončení nedělního závodu totiž z Masarykova okruhu odjíždí během dvou hodin asi 10 tisíc automobilů a 3 tisíce motocyklů.

Na cizí motorce nikdo neodjede

Velkou pozornost policisté každý rok věnují i kontrolám řidičů motorek, u kterých zjišťují, zda opravdu odjíždí na svém stroji. „Loni jsme neměli evidovanou žádnou krádež motorky v době závodů. Zaměříme se i na kontrolu dodávek a nákladních aut, v nichž by mohli zloději případné kradené motocykly odvážet,“ dodal Rybka.

Kromě uniformovaných policistů budou v terénu i kriminalisté v civilu. Pod dohledem budou mít nejen parkoviště u Masarykova okruhu, ale také kempy v okolí Brna, v nichž budou tisíce fanoušků nocovat. Brňanům Rybka radí, aby se vydali na okruh městskou hromadnou dopravou a vyhnuli se tak problémům s parkováním. Dále doporučuje najíždět na závody raději s hodinovým předstihem, aby na parkovištích nevznikl zmatek.

Městská policie Brno bude podobně jako v posledních dvou letech zveřejňovat a užitečné informace o dopravě na svých webových stránkách a prostřednictvím Facebooku.

Jak se dostat autem na Grand Prix?

Silnice II/602 (od dálnice D1 v obou směrech, ze silnice II/602 z Brna a ze silnice I/23 z Rosic)

Vhodná parkoviště: Pod vysokým napětím - auto i moto, parkoviště Střelnice - moto, P - autobus

MODRÁ od Brna mimo dálnici D1

ČERVENÁ od Brna po dálnici D1

ZELENÁ od Prahy po dálnici D1

FIALOVÁ od Prahy mimo dálnici D1

Příjezd po silnici II/602
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Silnice III/3842 - od Ostrovačic

Vhodné parkoviště: parkoviště Ostrovačice - auto, parkoviště Střelnice - moto

Příjezd po silnici III/3842 od Ostrovačic
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Silnice III/3842 - od Žebětína

Vhodné parkoviště: parkoviště Žebětín - auto

Příjezd po silnici III/3842 od Žebětína
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Kdo se na okruh nechystá autem, může využít mimořádné spoje brněnského dopravního podniku. Z Mendelova náměstí jezdí mimořádná autobusová linka 400. Jezdit bude od půl sedmé ráno do půl deváté večer, maximální interval je 30 minut, ale v době přepravní špičky pojedou autobusy každých 5 minut. Přeprava linkou 400 je zdarma. Z kempu Žebětín bude jezdit k závodišti linka X, která je rovněž zdarma.

V případě špatného počasí nebo po vyčerpání parkovacích kapacit je dopravní podnik připraven zajistit mimořádnou linku P, která bude jezdit k dalšímu parkovišti. Kvůli vysoké intenzitě dopravy a uzavírkám bude naopak upraven provoz autobusové linky 402, některé její zastávky obslouží linky 400 a X.

Podrobnosti o hromadné dopravě najdete na stránkách Dopravního podniku města Brna.