Bouřky a vítr ničí chmelnice. Největší škody jsou na Hané

Velký Týnec - Intenzivní bouřky posledních dnů ničí chmelnice. Silný vítr už v celém Česku zdecimoval více než třicet hektarů a shodil tisíce rév. Sklizeň má začít už příští týden. Zemědělci teď dělají, co můžou, aby škody napravili.

Deště nejvíce potrápily chmelaře z Olomoucka, kteří pěstují téměř čtvrtinu české produkce. Například zemědělci z Velkého Týnce, kteří mají chmel vysázený na dvaceti hektarech půdy, už přišli o čtvrtinu úrody. Obávají se i o zbytek. „Vodicí dráty začínají praskat, takže chmelnice má tendenci spadnout,“ potvrdil agronom společnosti AGRA Velký Týnec Viktor Plachý.

Na poli teď pomáhají i brigádníci, zavěšují popadané liány, kontrolují sloupy a lana, která drží chmelnici pohromadě. Předseda Zemědělského družstva Kokory teď chodí chmel kontrolovat každý den. Nedávno tam silné deště poškodily skoro dvacet hektarů. „I když většina pěstitelů má konstrukce chmelnic pojištěné, nic to nezmění na tom, že část úrody se znehodnotí,“ uvedl kokorský předseda Vladimír Lichnovský.

Vydatné deště nesvědčí ani samotné révě, protože z ní smývají ochranný postřik proti škůdcům, kteří ji ohrožují. „Chmelu svědčí, když prší jemněji a častěji, než aby spadla všechna voda najednou v přívalech,“ uvedl Ivo Klapal z Chmelařského institutu Žatec. Bouřky komplikují i probíhající sklizeň obilí.

Bouřky a vítr ničí chmelnice (zdroj: ČT24)