Výluka mezi Prahou a Třebovou velká zpoždění nepřinesla

Praha – Dlouho očekává výluka na trati Praha-Česká Třebová, při které bylo zrušeno zhruba 30 rychlíkových spojů Českých drah, nezpůsobila větší problémy. Místo rychlíků ve stanicích stavěly vlaky EuroCity a InterCity, které nabíraly většinou patnáctiminutová zpoždění.

Důvodem výluky je oprava koleje související se stavbou železničního uzlu v Ústí nad Orlicí; stavbaři během dneška převádějí dopravu na novou estakádu, která umožní zvýšit rychlost průjezdu ústeckým nádražím ze 70 až na 160 km/h. Výluka na trati skončí o půlnoci.

Kvůli stavebním pracím České dráhy na frekventovanou trať, která spojuje Čechy a Moravu, nevypravily většinu rychlíků a očekávaly, že by spoje mohly nabírat zpoždění až 45 minut. „Zpoždění jsou obvykle 10 až 15 minut, výjimečně 20 až 30 minut. Stává se to, když vlak přiveze nějaké zpoždění a pak se zvětší za výlukou,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Výluka se dotkla i dalších dopravců. Konkurenční železniční dopravci Leo Expres a RegioJet například dnes spojili svoje soupravy a ty pak kritickým místem projížděly jako jeden vlak.

UDÁLOSTI: Výluka větší kolaps nezpůsobila (zdroj: ČT24)