V kůži pašeráka. Výstava ve Velharticích představuje pašování na Šumavě

Velhartice - Život šumavských pašeráků přibližuje nová výstava na hradě Velhartice. Desítky pašovaných předmětů z Bavorska doplňuje i kancelář a služebna někdejší finanční stráže. Lidé si sami můžou projít i pašeráckou stezku.

Život šumavských pašeráků přibližuje nová výstava na hradě Velhartice (zdroj: ČT24)

Život pašeráků v Pošumaví nebyl jednoduchý, bez nich by ale horské vesnice často strádaly. Přes hranice se přenášelo téměř všechno - od drobností až po objemnější předměty nebo dokonce i hospodářská zvířata. „Nejlukrativnější bylo třeba kovářské zboží nebo šňupací tabák. Záleželo na tom, na co dala vrchnost důraz, co zatížila clem,“ podotkl kastelán hradu Velhartice Petr Mejstřík.

Expozice v hradním pivovaru ukazuje desítky kusů pašovaného zboží, které se postupem doby měnilo. Tabák, cukr a další suroviny později nahradilo sklo a nakonec i třeba alkohol nebo dokonce drogy. „Jak z bavorské, tak i z české strany bylo dost zboží, které bylo pro obě strany atraktivní,“ poznamenal Mejstřík.

Správa chystá přestřelku mezi pašerákem a hajným

Výstava ukazuje i život těch, kteří hranice střežilí. Kromě kanceláře velitele je tu i služebna finanční stráže. Na pašerácké stezce si mohou i sami návštěvníci vyzkoušet pohyb v šumavských slatích nebo hledání ukrytého zboží. Při večerních prohlídkách tady pak správa hradu chystá hraný příběh. „V rámci příběhu, který jsme připravili, se tady odehraje scéna, kdy pašerák zavraždí šumavského hajného,“ připomněl průvodce Lukáš Kopecký. Výstava bude otevřena až do poloviny září. Správa hradu ji pak společně s klatovským muzeem bude doplňovat pro další sezony.