Správa Šumavy se dala do oprav poválkových chodníků

Vimperk - Správa šumavského národního parku začala s rozsáhlou rekonstrukcí takzvaných poválkových chodníků. Turisti mají k dispozici několik kilometrů těchto cest, velká část z nich je ale v havarijním stavu.

Nové stezky jsou bezpečnější pro vozíčkáře (zdroj: ČT24)

Na Šumavě leží přes tři kilometry těchto speciálních tras. Jejich životnost se pohybuje mezi pěti až deseti lety. Truhláři teď obnovili celkem 460 metrů chodníků - na Jezerní a Cikánské slati, opravou zároveň prošla i vyhlídková plošina na Chaloupskou slať. Opravy si vyžádaly investici přes tři sta tisíc korun. 

„Dřevěné poválkové chodníky jsou jednou z nejdůležitějších součástí turistické infrastruktury na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava. Stovky tisíc návštěvníků ročně tak mohou suchou nohou přejít přes mokřady a nahlédnout do jedinečných šumavských slatí,“ uvedl mluvčí parku Jan Dvořák. 

Chodníky se nově vyrábí z modřínu – má totiž delší životnost než smrk, který se používal dosud. Další novinkou je i osazování chodníků bočními lištami. Díky tomu se tu vozíčkáři a rodiny s kočárky budou cítit bezpečněji.

V roce 2015 se bude obnovovat 140 metrů dřevěných chodníků u Prášilského a Plešného jezera, 64 kompletních sedacích souprav, dva mostky a 20 metrů zábradlí.

Vozíčkář na poválkové stezce
Zdroj: David Veis/ČTK

Poválkové chodníky jsou cesty pro pěší, vytvořené většinou z dřevěných prken vyčnívající nad úroveň terénu, nesený na pilířích zapuštěných do země. Používají se například tam, kde není pevná půda. Kromě Šumavy je najdeme třeba v rezervaci Soos, ale i v Krkonoších (cesta od Obří boudy na Luční boudu nebo z Medvědína ke Šmídově vyhlídce).