Policie má vraha ženy, jejíž tělo se našlo v třídírně odpadků

Praha - Kriminalisté zatkli a obvinili čtyřiatřicetiletého muže z vraždy o rok starší Ukrajinky, jejíž tělo tělo se v červenci našlo rozřezané v třídírnách odpadu v Praze. Muž se podle policie k činu přiznal. Ženu ubodal při hádce. Hrozí mu až 18 let vězení.

Ostatky nalezené na začátku července v třídírnách odpadu patřily pětatřicetileté ženě z Ukrajiny. Pracovníci třídírny v Praze 10 nejdřív našli ve středu 9. července ráno torzo těla bez hlavy a nohou, odpoledne pak v třídírně v Praze 9 našli dvě nohy a hlavu.

Podle vedoucího oddělení vražd pražských kriminalistů Josefa Mareše bylo poměrně složité vypátrat totožnost zavražděné ženy, po prosbě v médiích dostali policisté tři tipy, které byly neúspěšné. Oslovili proto kolegy z ostatních států, totožnost cizinky potvrdila až německá policie. Žena se živila prostitucí, policisté našli její inzeráty v tisku i na internetu.

Poté, co kriminalisté zjistili její totožnost, tak vypátrali její bydliště v Praze 3. Tento týden v obytném domě provedli vyšetřování a zadrželi její sousedy - muže a ženu. Ti byli v pondělí vyslechnuti. Muž se přiznal a žena v případu vystupuje jako svědek. Podezřelý prý nejprve v Česku pracoval. „Pak se spíše začal věnovat počítačovým hrám, přestal pracovat a stal se na počítačových hrách závislý. Kvůli nedostatku peněz mu vypnuli internet,“ podotkl Mareš.

Obviněný prý využil toho, že jej zavražděná poprosila, aby jí vyměnil zámek od dveří do bytu, a pořídil si kopii klíčů. Když pak nebyla doma, tak tam chodil hrát počítačové hry. Jednou tam však podezřelého nachytala a vypukla hádka, při které podle policie svojí krajanku ubodal. Tělo rozřezal a v dalších dnech ostatky vyhodil.

Tento případ podle Mareše pravděpodobně nesouvisí s ostatními nálezy částí těl, které pražští kriminalisté vyšetřují. Jde o vyšetřování podobné vraždy, kdy bylo od loňského října postupně ve Vltavě nalezeno sedm částí ženského těla zabaleného v igelitových pytlích. Policisté v této souvislosti pátrají po totožnosti mrtvé. Obdobný případ začali pražští kriminalisté řešit také na konci roku 2011. Totožnost ani pachatel v obou případech dosud nebyli odhaleni.