Dobrovolným hasičům chybí peníze, proto se pustili do práce sami

Praha - Dobrovolní hasiči mají nezastupitelné místo při likvidaci požárů nebo během povodní, přesto bojují s nedostatkem peněz a řadu úkolů zvládají svépomocí. K mimořádným událostem vyjíždějí i z malých měst a obcí a pro jejich život jsou nepostradatelní. Příkladem je Lhůta u Vysokého Mýta. Základnu si tam hasiči postavili vlastními silami.

Pro život měst jsou dobrovolní hasiči nepostradatelní (zdroj: ČT24)

Pro dobrovolné hasiče ve Lhůtě je jejich druhá práce starost, ale zároveň i koníček. Když se nějaké vybavení rozbije, sami si ho opraví. Také budovu s novým zázemím za 611 tisíc si postavili svépomocí. Materiál jim pořídilo město. „Objekt vznikl jejich dobrovolnou prací. Myslím, že je to i stmeluje a že z toho mají radost,“ poznamenal starosta Vysokého Mýta Miloslav Soušek (SPOZ). Jako vyřazenou techniku věnovali dobrovolným hasičům cisternu i profesionálové s Vysokého Mýta. S pořízením vybavení dobrovolným hasičům pomáhá i Pardubický kraj.

Kromě toho, že zachraňují lidské životy a pomáhají při živelních pohromách, jsou ale dobrorvolní hasiči také významnou součástí kulturního dění. „Je to i nositel celé řady kulturních a sportovních akcí, patří mezi nedílnou součást celospolečenského života,“ podotkl starosta Březové Miroslav Bouda. Organizují tak mimo jiné i plesy, soutěže a tábory pro děti, které se skutečnými záchranáři teprve stanou.

Sami profesionálové přitom tvrdí, že bez dobrovolných hasičů se neobejdou. „Je řada zásahů zejména u požárů, ale i u přírodních katastrof typu povodní, kde si tu činnost bez nich nedovedeme představit,“ upozorňuje šéf Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba.

V celé republice je momentálně 7 207 jednotek dobrovolných hasičů. Náklady na jejich provoz, který dotují obce a kraje, jdou do stovek milionů korun. I tak ale muselo jen v loňském roce skončit padesát týmů.