Stavba tunelu Pohůrka prodražuje dálnici D3, ministerstvu se to nelíbí

České Budějovice - Ministerstvo dopravy hledá cestu, jak zlevnit stavbu tunelu českobudějovického obchvatu, který má být součástí dálnice D3. Místní magistrát se ale bojí, že přepracovávání projektu práce výrazně zbrzdí. Resort dopravy to však odmítá, dostavbu dálnice chce stihnout do roku 2020 zejména kvůli financování z evropských peněz.

Události v regionech: Prodražená dálnice D3 (zdroj: ČT24)

Kilometrový tunel Pohůrka prodražuje projekt dálnice D3 přibližně o miliardu. To se ovšem nelíbí ministerstvu dopravy, neboť stávající trasa má platné územní rozhodnutí. Jakákoli větší změna tak může znamenat nový schvalovací proces. A právě toho se chce rada města i ministerstvo vyvarovat.

„Rada města trvá na tom, aby se příprava dálnice D3 dál odvíjela od stávajících pravomocných územních rozhodnutí,“ říká primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB). Ministerstvo ale trvá na zlevnění stavby. „U tunelu Pohůrka se lze držet projektu, ale zároveň bychom rádi viděli nějaké zlevnění,“ říká mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Ministerstvo dopravy už nicméně začíná řešit výkupy pozemků. Se stavbou obchvatu chce začít za tři roky. „Dálnici chceme hlavně dokončit tak, abychom ji financovali z evropských peněz do roku 2020,“ říká Neřold.

Zpoždění už nabírají i úseky, které se měly stavět v roce 2012. Ředitelství silnic a dálnic totiž přehodnocuje soutěž na to, kdo je postaví. To by mělo být jasné v září.

V části budoucí dálnice D3 mezi Bošilcem a Borkem už zbývá vykoupit pár posledních pozemků. Podle ředitelství silnic a dálnic je to otázka 6 týdnů. Hned poté zahájí řízení k získání stavebního povolení.