Jak na přemnožené kočky? Vykastrovat a vypustit

Ústí nad Labem - V Klášterci nad Ohří se objevuje stále víc toulavých koček. Radnice proto přistoupila k řešení, ke kterému se přiklonilo už několik měst v Česku - kočky odchytává, uhradí jejich sterilizaci a pak je vrací zpátky tam, kde je našla. Strážníci nabádají obyvatele sídlišť, aby kočky nekrmili a nepřispívali tak k jejich množení – porušují tím totiž zákon.

Do míst, kde se pohybuje koček nejvíc, nainstalovala městská policie dvě odchytávací klece. Zvíře ucítí potravu, vleze dovnitř a při došlápnutí na speciální mechanismus za sebou klec zavře. „Letos máme extrémní nárůst toulavých koček. Proto jsme přistoupili k této akci,“ popisuje místostarosta Klášterce Vladimír Klíma.

Po kastraci zůstávají kočky zhruba týden v místním útulku na doléčení, náklady platí město. Na jednu kočku se pohybují kolem 800 korun.

Odchyty spojené s kastrací podporují i ochránci zvířat. „Liga to propaguje. Když si někdo vezme z útulku kočičku, trváme na tom, aby byla vykastrovaná,“ říká Dagmar Holanová z Ligy na ochranu zvířat.

Kočky se v Klášterci přemnožily i díky lidem, kteří je hlavně na sídlištích krmí. Podle strážníků tím porušují přestupkový zákon. Radnice hodlá v odchytu a kastraci koček nadále pokračovat, podle ní i podle Ligy na ochranu zvířat jde o celoevropský trend.

Kastrace koček v Klášterci nad Ohří (zdroj: ČT24)