Opavský dopravní podnik nahrazuje shořelé trolejbusy novými

Opava – Opavský dopravní podnik nahradil trolejbusy, které shořely loni na podzim při velkém požáru depa, novými. Zcela zničeno jich tehdy bylo sedm, další vozy oheň poškodil. Zatím se jich po Opavě rozjede pět. Každý má vlastní jméno a obrázek podle návrhů opavských školáků.

Obnova vozového parku opavského dopravního podniku, který po požáru jezdil s vypůjčenými vozy, je zásadní. Za asi sedmdesát milionů pořídí celkem sedm nízkopodlažních trolejbusů a patnáct autobusů s pohonem na plyn. Čtyřicet procent nákladů pokryje příspěvek z Evropské unie. Rekonstrukce poničené haly začne příští týden.

Příčinou požáru byla pravděpodobně technická závada na jednom voze. Dopravce odhadl škodu na téměř padesát milionů. Trolejbusy nebyly havarijně pojištěné, což je podle mluvčího Jaromíra Šimáčka běžná praxe. „Máme jen zákonné pojištění, havarijní by se nevyplatilo, je příliš drahé,“ řekl Šimáček.

Rekonstruovaná hala, která by měla být hotová do konce roku, bude proti požáru lépe zabezpečena. „Součástí vybavení bude nový bezpečnostní systém, který by měl hlásit každý požár nebo jinou neočekávanou událost. Bude tam i kamerový systém,“ informoval ředitel Dopravního podniku Opava Radek Filipczyk.

Na výzdobě nových trolejbusů se podílely děti opavských základních škol. Navrhli názvy a nakreslili obrázky. Dopravnímu podniku se nejvíce líbilo těchto pět názvů: Městobus, Dráček, Andělský bus, Mařenka a Veselý Opaváček. „Z asi stovky obrázků jsme společně s odborem školství vybrali pět, které jsou podle nás nejhezčí,“ uvedl mluvčí Jaromír Šimánek.