Stavba elektrárny v Duchcově nezákonně pokračuje

Duchcov – Městský úřad v Duchcově pochybil, když povolil stavbu fotovoltaické elektrárny v Moldavě na Teplicku. Dospěl k tomu jeho nadřízený krajský úřad. Ten může vydané povolení zrušit. Společnost Talwin, která elektrárnu buduje, navíc ignoruje předběžné opatření, kterým mu Česká inspekce životního prostředí stavbu zakázala.

Začátkem září zakázala ČIŽP předběžným opatřením další stavbu solární elektrárny na Mokravě. Nyní však na místě pracují desítky lidí, počet stojanů na solární panely se násobně zvýšil. Firmě hrozí za porušení předběžného opatření až stotisícová pokuta, inspekce se navíc může obrátit i na policii.

Místopředseda představenstva firmy Talwin Ahmad Raad přes SMS vzkázal, že se společnost vyjádří nejdřív zítra. Proti předběžnému opatření o zákazu se ale společnost odvolala. „To odvolání nemá odkladný účinek a okamžitě po doručení rozhodnutí se firma měla zdržet veškerých stavebních prací,“ říká však ředitelka ČIŽP Ústí nad Labem Jana Moravcová.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Krajský úřad navíc potvrdil, že stavební úřad v Duchcově při vydání stavebního povolení na elektrárnu porušil zákon. Úředníci totiž ve sloučeném řízení vydali i rozhodnutí o umístění stavby. Jenže pro to je potřeba, aby obec měla platný územní plán, a ten Moldava nemá.

Mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková sdělila, že úřad může vydané stavební povolení zrušit nebo pozměnit, případně celý spis vrátí zpět stavebnímu úřadu v Duchcově. Tajemnice městského úřadu v Duchcově Renata Kounovská slíbila, že úředníky, kteří pochybili, potrestá. Nevyloučila ani podání trestního oznámení kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Nejdřív si chce ale prostudovat spis.