Břeclavští Romové se snaží: pořádají kulturní akce a uklízí město

Břeclav - Po více než dvou letech, kdy výmysl patnáctiletého chlapce o tom, že ho na ulici napadli Romové, vedl k velkým nepokojům, se situace v Břeclavi uklidnila. Pomohla preventivní opatření města i aktivita romské komunity.

Obléct gumové rukavice, připravit pytel a do akce – břeclavští Romově chtějí ukázat, že i jim záleží na tom, aby bylo ve městě čisto. Zareagovali tak na kritiku části místních, kteří jim vyčítali, že ve městě pořádají jen kulturní akce, ale do jeho zvelebování se nezapojují.

Kritiku vzala komunita s nadsázkou a rozhodla se před další akcí uklidit jednu ze zanedbaných ulic v zahrádkářské kolonii. „Jsme rádi, že sem přišly hlavně menší děti. Myslím si, že jsme tu od toho, abychom je učili, že jejich svět a život může být lepší než je ten, jaký mají jejich rodiče,“ řekla koordinátorka brigády Alena Gronzíková.

Na tříhodinové brigádě se dnes dopoledne sešlo 16 lidí. A slibují, že ne naposledy. „Nic tím nesledujeme. Jen jsme si řekli, tak jo, budeme uklízet. Teď jsme se domlouvali, že se nám to tak líbí, že to budeme dělat pravidelně,“ vysvětlila Helena Danielová z břeclavského IQ Roma servisu.

Napadli mě Romové, tvrdil mladík. Později se ukázalo, že matce lhal

Vztahy ve městě vyhrotilo před více než dvěma lety tvrzení tehdy patnáctiletého Petra, že ho na ulici brutálně napadli Romové. V Břeclavi se organizovaly demonstrace a protiromské pochody. Jenže pak se ukázalo, že si mladík všechno vymyslel, aby svojí matce nemusel přiznat, že si zranění způsobil sám. Když před svými kamarády předváděl na chodbě v osmém patře bytového domu gymnastické prvky, upadl a narazil do zábradlí o patro níž.

Ke lži se posléze přiznal, za křivou výpověď mu hrozilo i vězení. Nakonec bylo jeho stíhání podmíněně zastaveno a bylo mu nařízeno dvacet hodin veřejně prospěšných prací. Ty splnil a státní zástupkyně by měla v nejbližší době rozhodnout o tom, jestli jeho stíhání definitivně odloží.

Kauza tím skončí nejen pro něj, ale pomalu na ni zapomínají i v Břeclavi. Situace se za poslední dva roky hodně zlepšila a do vztahu obou skupin se vrátila důvěra, i když křehká. „Investovali jsme peníze do vyšší bezpečnosti – do pořízení kamerového systému, díky dotacím máme asistenty prevence kriminality. Hodně nám pomáhá i neziskový sektor – právě IQ Roma servis. Jsme rádi, že nám Romové chtějí pomoci, pokud to lidé uvidí, určitě to změní jejich pohled na věc,“ okomentovala mluvčí radnice Eliška Windová.