Nehoda čtyř kamionů zastavila dálnici D1. Víkend bude krizový

Vyškov – Na několik hodin zastavila ve čtvrtek odpoledne provoz na dálnici D1 u Vyškova nehoda čtyř kamionů. Nehoda se stala po 16. hodině odpoledne, policisté ale kvůli odstraňování následků nehody úsek na 224. kilometru opakovaně uzavírali. Na dálnici i na objízdné trase se vytvořily několikahodinové kolony. Dopravní experti varují, že poslední prázdninový víkend bude na silnicích rizikový.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška o nehodě (záběry HZS JMK) (zdroj: ČT24)

Řetězová dopravní nehoda čtyř kamionu způsobila ve čtvrtek odpoledne kolaps na dálnici D1 u Vyškova. „Když jsme přijeli na místo, tak havarované kamiony zcela blokovaly pravý jízdní pruh. Uvnitř jednoho z kamionů zůstal zaklíněný řidič, jeho vyprošťování bylo velmi náročné, protože kabina byla velmi poškozená,“ popsal zásah mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška s tím, že vystříhávání řidiče z auta trvalo půl hodiny.

Muže pak musel do nemocnice přepravit vrtulník. Aby mohl na dálnici bezpečně přistát, museli policisté dálnici uzavřít. Neprůjezdná zůstala komunikace i během vyšetřování nehody. Levým jízdním pruhem mohli řidiči projet až po 19. hodině, zcela průjezdná byla dálnice až před půlnocí.

Na dálnici D1 pokračují práce na sedmi místech

Právě na dálnici D1 budou práce pokračovat i po skončení prázdnin. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokonce zakázalo až do pondělního rána krátkodobé uzavírky. „Nebudou žádná zvláštní omezení ani uzavírky, nebude vyjíždět technika například na kosení trávy nebo úpravu svodidel. Platit budou pouze ta omezení, která jsou dlouhodobě plánovaná a už jsou v běhu,“ vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Doprava na D1 online

Souhrn dopravních uzavírek i aktuální dopravní situaci na dálnici D1 i na ostatních komunikacích monitoruje web DopravniInfo.cz.

Ani o víkendu se tak nezastaví práce třeba u Vyškova v úseku mezi 226. a 229. kilometrem. Aktuálně tam řidiči jezdí jen jedním jízdním pruhem. Omezení skončí až v říjnu. Jen o pár kilometrů dál je přímo v Brně na 194. kilometru uzavřený nájezd i výjezd z dálnice. Řidiči musí místo objet Husovou nebo Vídeňskou ulicí.

Řidičům se ale neuleví na celém úseku - dopravní omezení jsou nadále u Průhonic. S komplikacemi musí při jízdě ve dvou zúžených pruzích v obou směrech řidiči počítat až do října. Na zúžené pruhy a sníženou rychlost řidiči narazí také v úseku Šternov-Psáře, Loket-Hořice, Jihlava-Větrný Jeníkov a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Dopravní opatření na D1 v termínu 30. srpna – 1. září

  • Šternov - Psáře (41. km – 50. km): Levý jízdní pás (směr Praha) zcela uzavřen. Jízda ve dvou zúžených pruzích v pravém jízdním pásu (směr Brno) za snížené rychlosti 80 km/h.
  • Loket - Hořice (66. km – 77. km): Levý jízdní pás (směr Praha) zcela uzavřen. Jízda ve dvou zúžených pruzích v pravém jízdním pásu (směr Brno) za snížené rychlosti 80 km/h.
  • Větrný Jeníkov - Jihlava (105. km – 114. km): Pravý jízdní pás (směr Brno) zcela uzavřen. Jízda ve dvou zúžených pruzích v levém jízdním pásu (směr Praha) za snížené rychlosti 80 km/h.
  • Lhotka - Velká Bíteš (153. km – 163. km): Pravý jízdní pás (směr Brno) zcela uzavřen. Jízda ve dvou zúžených pruzích v levém jízdním pásu (směr Praha) za snížené rychlosti 80 km/h.

(zdroj: ŘSD)

Čílý stavební ruch panuje také na dálnicích D8 a D3. Na tříkilometrovém úseku na D8 na příjezdu do Prahy nejsou průjezdné všechny jízdní pruhy. Na D3 se zase v obou směrech jezdí pouze v jednom jízdním pruhu.

Na uzavírky ale řidiči narazí i po skončení letních prázdnin na řadě dalších míst - ode dneška je například uzavřená silnice v Černé Hoře na trase mezi Svitavami a Brnem. Objízdná trasa vede po okolních obcích.

Prázdninové uzavírky končí. Kde silničáři pokračují? (zdroj: ČT24)

S posledním dnem prázdnin naopak končí část pražských uzavírek. „Od včerejší noci je opět v provozu Nuselský most. Letos jsme opravili hned dva jízdní pruhy - střední a rychlý, pokládal se také nový povrch. Opravy mostu ale ještě nejsou kompletní, další opravy jsou naplánované v příštím roce,“ okomentovala stav mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy Barbora Lišková.

Se zahájením školního roku se auta vrátí po desetidenní rekonstrukci do ulice V Holešovičkách. Aktuálně už se jezdí také na Rohanském nábřeží, kde práce skončily o šest dní dříve. Žádná ze staveb se podle Liškové nezpozdila, i po prázdninách se tak bude pokračovat pouze tam, kde to bylo v plánu. Třeba opravy Šterboholské radiály tak potrvají až do října.

Doprava v Praze online

Souhrn dopravních uzavírek i aktuální dopravní situaci v Praze mapuje web Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

Dopravní expert: Kolony by mohly být výrazně kratší, neumíme v nich ale jezdit

Nadcházející poslední prázdninový víkend bude na dálnici D1 podle dopravních expertů rizikový. Cestovat po českých silnicích bude velké množství řidičů a vzhledem k celé řadě dopravních uzavírek hrozí dlouhé kolony. Ty jsou přitom delší, než by musely být. „Největší zácpy způsobuje to, že neumíme zipovat. Řidiči zastavují a pak se rozjíždí místo toho, aby plynule jeli,“ vysvětloval dopravní expert Robert Šťastný.

Naštvání z dlouhého čekání pak často vede k hazardování. „Psychika má v takovou chvíli na chování řidiče obrovský vliv. Když se zdrží v zácpě, tak se potom snaží dohnat čas, zvýší se mu adrenalin a pak reaguje agresivně nebo přecitlivěle,“ popsal chování řidičů Šťastný. V akci proto bude o víkendu větší počet policistů.

Rady dopravního experta

  • připoutat sebe i děti
  • dobře zajistit zavazadla, aby v případě nehody nikoho nezranila
  • udržovat velké odstupy mezi auty - v případě chyby má řidič čas reagovat
  • dodržovat předepsanou rychlost - každý kilometr nad limit může být v případě nehody fatální
  • být v klidu, nestresovat se kvůli kolonám, vyrazit na silnice s dostatečnou časovou rezervou