Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad zlínským politikem Janečkou

Brno – Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad bývalým náměstkem zlínského primátora Martinem Janečkou (dříve ČSSD) a dvěma spoluobviněnými. Kauzu znovu projedná odvolací Krajský soud v Brně. Musí se důkladněji vypořádat s námitkou obhajoby, že kauzu vyvolala policejní provokace, uvedl mluvčí soudu Petr Knötig. Janečka v této fázi odmítl věc nějak komentovat. „Vyjádřím se, až celá věc skončí,“ uvedl.

Kromě Janečky uspěli s dovoláním také jeho údajní společníci - bývalý místopředseda Fotbalové asociace České republiky Dalibor Kučera a právník Radek Dvořák. Nejvyšší soud případ řešil i přesto, že na kauzu dopadla novoroční amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause. Městský soud v Brně původně všechny tři aktéry potrestal za podplácení podmínkami. Odvolací krajský soud jim uložil dvouleté tresty vězení a vysoké pokuty. Díky amnestii ale do vězení nemuseli. 

Trojice chtěla podle obžaloby podplatit insolvenčního správce věřitelské firmy, který vymáhal po Janečkově společnosti Square Transaction dluh 30 milionů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl správce tento vysoký dluh administrativně snížit přibližně na šest milionů korun. Správce Petr Dokládal se ale obrátil na policii. 

Projednávání Janečkovy kauzy se u Nejvyššího soudu protáhlo. Případ převzal velký senát, který se například obsáhle zabýval tím, zda činnost insolvenčního správce je a nebo není obstaráváním věcí veřejného zájmu. Nakonec ale rozsudek zrušil spíše kvůli námitkám, které se týkaly postupu policie. Krajský soud zváží, zda vyšetřovatelé přílišnou aktivitou trestnou činnost nevyprovokovali. 

Janečka v souvislosti s kauzou rezignoval na mandát zlínského zastupitele. Opakovaně uvedl, že rozsudek považuje za hrubě nesprávný a účelový, a že využije všechny možnosti obrany. Vinu popřeli i Kučera s Dvořákem.