Fakultní nemocnice v Plzni postaví na Lochotíně parkovací dům

Plzeň - Plzeňská fakultní nemocnice postaví příští rok ve svém areálu na Lochotíně čtyřpatrový parkovací dům pro 400 vozidel za 150 až 180 milionů korun. Půjde o největší vlastní investici nemocnice v letošním i příštím roce.

„Pokud by vše proběhlo ideálně, bude během podzimu hotový projekt, na přelomu roku zahájíme výběrové řízení a na jaře nebo začátkem léta bychom mohli podepisovat smlouvu s dodavatelem. A mohlo by se začít stavět,“ uvedl ekonomický náměstek Viktor Wendler. Výstavba objektu by měla trvat půl roku. Konkrétní náklady vyplynou z projektu a následně z výběrového řízení na dodavatele stavby. 

Parkovací dům bude uvnitř areálu. Nestane se tedy součástí protihlukové stěny plánovaného obchvatu Roudné, jak se řadu let uvažovalo. Objekt bude umístěn pod kuchyní poblíž pěší zóny, která vede od hlavního vjezdu do areálu. „Prostor je vytipovaný vhodně. Je to ve svahu, jsou tam chytře vyřešeny nájezdy do pater,“ uvedl Wendler.

Na Lochotíně, tedy na asfaltových plochách uvnitř a okolo FN a na prašných plochách vně nemocnice, je nyní zhruba 1 000 parkovacích míst. "Podle studie i našich odhadů bychom jich potřebovali zhruba 1 300. Vycházíme z množství pacientů, návštěvníků i pracovníků nemocnice, uvedl technický náměstek nemocnice František Řeřicha. Podle něj se v parkovacím domě nebude platit, nemocnice počítá s tím, že bude poslouží hlavně zaměstnancům. Ti tak uvolní místa okolo FN a pacienti budou mít blíže ke vchodům. Zaměstnanci, kteří budou parkovat na místech uvnitř areálu mimo parkovací dům, si budou muset dál kupovat parkovací kartu, která přijde na 750 korun ročně.