Uvízlé věci pod troskami Růže nebeské

Dolní Kounice – Práce aktivních tvůrců i bývalých studentů. Věci, které uvízly učitelům v paměti nebo zůstaly zapomenuté v archivu Střední školy umění a designu v Brně. Výběr z děl se teď představuje v rozvalinách premonstrátského kláštera v Dolních Kounicích. Rosa Coeli neboli Růže nebeská hostí bienále Zpřítomnění už poosmé.

NO COMMENT: Výstava Zpřítomnění v Rosa Coeli (zdroj: ČT24)

Zaprášené zdi bývalého středověkého kláštera ozdobily obrazy a fotografie – díla studentů a absolventů brněnské střední umělecké školy. „Snažili jsme se najít v depozitáři školy nějaké jakoby uvízlé věci. Myslím, že pro nás pro všechny to byla velice objevná práce: mít tu možnost po mnoha letech sledovat obrazy, fotografie, kresby, grafiky, které jsme dlouho neviděli, uvědomovat si, jak za ty roky změnily význam,“ vysvětlil podtitul letošního bienále Uvízlé věci kurátor výstavy Petr Veselý.

Brněnská škola umění a designu letos slaví 90. výročí založení. I proto vedoucí ateliérů pro výstavu vybrali to nejlepší napříč jednotlivými desetiletími. Převažuje fotografie a malba. „Většinou uvidíte klasickou analogovou fotografii, protože fotografické oddělení existuje na škole od 50. let,“ řekl vedoucí Oddělení fotografie Martin Vybíral. „Snažíme se tyto přehlídky koncipovat nikoliv jako výstavu, protože to není výstavní prostor. Snažíme se vybírat takové věci, co korespondují i s prostorem,“ dodal Veselý.

Z některých absolventů školy se mezitím stali známí umělci. V kounickém klášteře tak teď například visí jedny z prvních prací výtvarnice Kateřiny Šedé, která je dnes už držitelkou Ceny Jindřicha Chalupeckého.