Pardubický kraj chce nalákat filmaře, slibuje si oživení památek

Pardubice - Zajímavá místa jako ideální kulisa pro filmaře. S touto myšlenkou začal Pardubický kraj připravovat nový grantový program. Tvůrce má přesvědčit, aby si pro natáčení vybrali právě tento region. Kraj si od toho slibuje víc turistů a oživení památek.

Pardubický kraj chce nalákat filmaře, slibuje si oživení památek (zdroj: ČT24)

Úspěšné celovečerní snímky a dokumenty vidí Pardubický kraj jako šanci na propagaci regionu. „Snažíme se navrhnout podmínky, které by umožnily, aby filmaři dostali určitou dotaci,“ navrhuje vedoucí odboru rozvoje Pavel Kalivoda.

Pro začátek by se měly rozdělovat dva miliony korun. S výběrem vhodné lokality má autorům pomáhat regionální filmová kancelář. Jako kulisa už filmařům posloužilo například nádvoří pardubického zámku. „Pro některé lidi může být pardubický zámek ve filmu zajímavým lákadlem pro případný výlet,“ myslí si Jitka Rychlíková, ředitelka Východočeského muzea.

Do regionu se rád vrací režisér Jiří Strach. Se štábem natáčel pohádku na Veselém Kopci, Pardubice si vybral pro třídílný film Ďáblova lest. „Natáčení na menších městech než je Praha bývá s mnohem větší laskavostí, protože město si toho považuje,“ podotkl režisér.

Na přípravě grantu kraj spolupracuje se Státním fondem české kinematografie, agenturou CzechTourism i Národním filmovým archivem. Podpora národních tvůrců má pomoci nejenom návštěvnosti památek, ale třeba i provozovatelům kaváren, hotelů nebo restaurací.