Tak jako u Montereau vyhráli i v Olomouci Francouzi

Olomouc – V bojiště u francouzského Montereau se dnes proměnilo okolí olomoucké Korunní pevnůstky. Organizátoři vojenskohistorického festivalu tak připomněli bitvu, ve které se střetly síly Rakouska a Pruska s téměř dvakrát silnější francouzskou armádou. Podle toho boj, který se však do historie významně nezapsal, také dopadl. Dnes jeho rekonstrukci sledovalo několik tisíc návštěvníků.

Olomouc jako Montereau: Znovu se střetli vojáci 6. koalice s Francouzi (zdroj: ČT24)

Bezmála 50 tisíc vojáků se střetlo v roce 1814 u Montereau v době, kdy se Napoleon po kolapsu svého ruského tažení a osudové porážce u Lipska marně snažil zastavit postup vojsk šesté koalice na Paříž.

Rekonstrukce bitvy začala v centru Olomouce, kdy vojáci obsadili náměstí a před radnicí vystřelili z děla. „Byla to městská bitva, máme tady budovy a kulisy, které nemusíme stavět,“ podotkl organizátor olomoucké bitvy o Montereau Pavel Grenar. Hlavní část boje se ale odehrála v Korunní pevnůstce. „Po prvním spojeneckém postupu Rakušané zatlačí Francouze do obrany. Po příchodu francouzských posil se jim postupně podaří převzít iniciativu,“ popsal Pavel Grenar scénář boje.

V Olomouci se nestřetly desítky tisíc vojáků jako před rovnými 200 lety ve Francii, postačily jich dvě stovky. Tak jako tehdy se každá z armád pro lepší orientaci lišila barvou uniforem, třeba ty rakouské se nebarvily. Všechny stejnokroje měly ale jedno společné – nepohodlí. I účastníci dnešní bitvy si stěžovali na neprodyšnost a „kousavost“ uniformy. „Výzbroj byla na obou stranách prakticky identická. Žádná ze stran neměla zásadní technologickou výhodu,“ doplnil velitel rakouské armády Ondřej Tupý (původně velel Karel Filip Schwarzenberg).

Smyslem rekonstrukce nebylo pouhé připomenutí bitvy, která přes Napoleonovo vítězství nic nezměnila, a francouzský císař musel o dva měsíce později abdikovat. Měla také připomenout roli Olomouce za dob Rakouska a napoleonských válek. Město v tomto období plnilo funkci významného opěrného bodu rakouské armády.