Referendum o hazardu v Holešově není závazné, k urnám přišlo málo lidí

Holešov – Včerejší referendum o budoucnosti hazardu v Holešově na Kroměřížsku je neplatné, hlasovat totiž přišlo málo lidí. K platnosti referenda je potřeba účast 35 procent oprávněných voličů, k urnám ale přišlo jen 6,3 % místních. „Výsledek hlasování jednoznačně rozhodl ve prospěch zákazu hazardu. Bohužel je však městské referendum kvůli malé účasti, která mě nepřekvapila, neplatné,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru za konání místního referenda a zastupitel opoziční KDU-ČSL Pavel Karhan.

Lidé v referendu odpovídali na otázku, zda podporují plošný zákaz výherních hracích přístrojů, videoloterijních terminálů a podobných zařízení ve městě. Iniciativa Holešov bez hazardu požadovala uspořádání referenda zároveň s říjnovými volbami, kdy je větší šance, že lidé přijdou k urnám. Zastupitelstvo však vypsalo termín referenda na včerejšek. 

Není však vyloučeno, že se referendum bude ve městě opakovat. Iniciativě se totiž nelíbí rozhodnutí zastupitelstva o termínu hlasování a trvá na svém peticí podpořeném požadavku, aby se konalo spolu s komunálními volbami. Obrátila se kvůli tomu i na soud. „Mělo by se rozhodnout do 14. září. Věřím, že v Holešově bude skutečné referendum, a to v době voleb,“ podotkl Karhan.   

Na jeho popud již zastupitelé loni v listopadu schválili, aby město přijalo omezující vyhlášku. Dosud ji však nemá. Podle starosty Pavla Svodody (ODS) by radnice měla počkat až na případné změny zákonů, které by hazard regulovaly. Starosta také uvedl, že Holešov loni z hazardu získal deset milionů korun, jimiž dotuje sport, kulturu i sociální oblast. O možném výpadku těchto peněz z rozpočtu by podle Svobody mělo rozhodovat až nově zvolené zastupitelstvo.