Vydání Hitlerových projevů není trestným činem, rozhodl soud

Brno – Všichni tři obžalovaní v kauze vydání knihy Adolf Hitler: Projevy si dnes odpoledne vyslechli zprošťující verdikt. Jednání redaktora a překladatele knihy Pavla Kamase, spolupracujícího redaktora a grafika Lukáše Nováka a autora komentáře k projevům Stanislava Beera není podle soudce Martina Hrabala možné chápat jako trestný čin.

„Jedná se o dobový text se všemi atributy historického nacismu. I když se nabízí napojení na neonacistické hnutí, tak nebylo prokázáno, že by některé soudobé hnutí navazovalo na podobu Hitlerova nacismu,“ vysvětloval soudce svůj verdikt.

Soudce odmítl i fakt, že by předmluva a spojovací texty, které soudní znalec ohodnotil jako návodné, přímo popíraly genocidu. „Soud dospěl k názoru, že komentáře nejsou dílem Stanislava Beera. Je to souhrn projevů sestavený z pohledu řečníka, jsou to pouze kompilace myšlenek, které řekl Adolf Hitler,“ upřesnil soudce Hrabal.

Souboj názorů

Neztotožnil se tak s názorem soudního znalce a historika Jana Uhlíře. Ten v pondělí okomentoval vydání knihy a komentáře propojující jednotlivé proslovy tak, že „dítě, které dostane knihu do ruky, získá dojem, že Hitler byl hodný strýček“.

Podobně jako soud to vidí i politolog Martin Bastl z Masarykovy univerzity. „Nesdílím názor soudního znalce, že kniha podporuje formování krajní pravice v Česku. Soudobé neonacistické scéně je to lhostejné. Projevy neodpovídají soudobé politické situaci, jsou do značné míry historickou kuriozitou,“ reagoval Bastl. Podle něj knihu kupují – i vzhledem k ceně – spíše sběratelé, zvědavci nebo fanatici, kteří už nacistické ideologii propadli.

Jediné kamenné knihkupectví, které kontroverzní knihu nabízelo, byla Skleněná louka. Teď je prý titul vyprodaný. Jiná brněnská knihkupectví výtisk ani nenabízela. E-shop vydavatelství Guidemedia etc knihu stále prodává. Cena jednoho výtisku je bezmála 800 korun. Stejné skupiny čtenářů patrně míří i pro další knihy vydavatelství, které se zaměřuje na období 2. světové války a nacionální socialismus.

A co Mein Kampf?

Před soudem před lety skončil i český vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf. Nejprve dostal Michal Zítko z nakladatelství Otakar II. podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Mein Kampf totiž vydavatelství uvedlo na trh jako historický dokument s cílem vydělat na jeho prodeji, nikoliv propagovat nacistické hnutí.

Už na obálce se Zítko od ideologie distancoval a navíc výtisky neobsahovaly kontroverzní komentáře překladatele, vydavatele nebo historika. Nejvyšší soud ale označil vydání publikace za „mimořádně nevkusný a nešťastný počin“. Jediným potrestaným v kauze tak byl internetový prodejce Zítkovy knihy Vít Vařák. Tomu za prodej knihy soud vyměřil pokutu 60 tisíc korun.

Obhájce brněnského vydavatelství přirovnával vydání této publikace k vydání Hitlerových Projevů. To ale státní zástupce Jan Petrásek odmítl s tím, že Mein Kampf vyšel bez komentářů jako historický dokument, na rozdíl od Hitlerových Projevů.

Hitlerův Mein Kampf
Zdroj: ČT24

Otázka vydání Mein Kampfu vyvolává v současné době obrovské emoce také v Německu. Propagandistický spis je v současnosti v zemi zakázán – autorská práva totiž drží spolková země Bavorsko, která vydání spisu blokovala. Ochranná lhůta na autorská práva ale vyprší už příští rok a s dílem tak bude moci disponovat prakticky kdykoliv.

V Německu se tak teď vedou vášnivé debaty o tom, zda povolit vydání knihy spolu s vědeckým komentářem (tuto variantu navrhla dolnosaská ministryně Antje Niewischová-Lennartzová), nebo ji zakázat úplně. Zaznívají ale hlasy, že podobné úvahy jsou zcela zbytečné – kdokoliv chce, může si knihu koupit v zahraničí nebo na internetu.