Z Karlovarského kraje mizí lidé

Karlovy Vary – Karlovarský kraj má nejméně obyvatel od vzniku v roce 2000. Počet trvale žijících lidí tu klesl pod 300 tisíc. Vyplývá to z nejnovějších údajů statistického úřadu. Jen za poslední půlrok jich ubylo téměř 600. Většinou se odstěhovali jinam kvůli práci. Úbytek obyvatel postihl i krajské město a jeho rozpočet. Zastupitelé si museli odhlasovat zrušení tří křesel. Karlovy Vary zároveň přijdou o 350 tisíc korun, které dostávají od státu.

Od roku 2008, kdy měl Karlovarský kraj zatím nejvíc obyvatel, opustilo region téměř 9 tisíc lidí. Nejvíc jich odchází ze Sokolovska. Za úbytkem je v naprosté většině stěhování do jiného kraje. Zároveň ale dlouhodobě umírá víc lidí, než se jich narodí. „K 30. 6. letošního roku bylo v Karlovarském kraji 299 712 obyvatel,“ uvedla Jaroslava Šenitková z karlovarského statistického úřadu. 

Podle statistiků je za vším špatná životní úroveň. Hlavně pro mladé tu chybí práce, zábava, ale i větší možnosti sportovního vyžití. „Je tady relativně drahé bydlení a mzdy jsou stále po celé roky nejnižší i vysokoškoláci zůstávají tam, kde studují,“ dodala Šenitková.

Úbytek lidí postihl i samotné krajské město. Počet obyvatel tu na přelomu roku poprvé klesl pod 50 tisíc. A to znamená zásah do rozpočtu města i počtu zastupitelů. Ti si už v květnu museli odhlasovat zrušení tří křesel. „Musíme se vejít do zákonného rámce, to znamená, musíme mít do 35 zastupitelů,“ vysvětlil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Město zároveň od příštího roku přijde o více než 350 tisíc korun, které dostává od státu.

Pro krajskou správu se ale zatím nic nemění. Pokles počtu obyvatel pod třísettisícovou hranici se na počtu zastupitelů neprojeví. „Počet členů v zastupitelstvu se mění až od 600 tisíc obyvatel. Navíc příjmy kraje nejsou závislé na počtu osob v kraji tak jako u měst,“ uvedl ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek. 

Z Karlovarského kraje mizí lidé (zdroj: ČT24)

Podle krajských politiků jednoduchý recept na to, jak udržet obyvatele v kraji, není. Podle odhadů nejvíc lidí odchází do Prahy a sousedního Plzeňského kraje.