V Bohnicích vrcholí Babí léto, chce léčebnu otevřít světu

Praha – V areálu pražské Psychiatrické nemocnice v Bohnicích probíhá festival Babí léto. Jde už o 25. ročník. Jeho cílem je mimo jiné přitáhnout veřejnost do prostor areálu a odbourat předsudky o psychiatrických léčebnách. Na organizaci programu se podílí i samotní pacienti. Dnešek je jakýmsi vyvrcholením festivalu, program ale už odstartoval ve čtvrtek. Pacienti na dětském a gerontopsychiatrickém oddělení si třeba vyzkoušeli, jak vzniká elektronická hudba.

V Bohnicích vrcholí Babí léto, chce léčebnu otevřít světu (zdroj: ČT24)

Psychiatrická nemocnice se jako každý rok snaží dokázat světu, že není pochmurným místem. Aktivit pro veřejnost je tu nespočet. V rámci tzv. Babí hry si mohou zájemci vyzkoušet ty, které se používají při léčebné terapii, v jiných se dokonce můžou účastníci vžít do života pacientů.

Akce chce ukázat hlavně to, jak se psychiatrická péče jako taková po sametové revoluci změnila. „Myslíme si, že je fajn, aby se z celého areálu, který je jedinečný, stal otevřený prostor pro celou komunitu Bohnic a Prahy 8,“ poznamenal ředitel nemocnice Martin Hollý. Pětadvacátý ročník přilákal podle odhadů organizátorů přes 1 500 lidí.