Plzeňský kraj ruší několik nevytížených spojů, jiné vlaky zrychlí

Plzeň - Plzeňský kraj zruší na sedmi železničních tratích několik nevytížených spojů. Počítá s tím nový jízdní řád, který začne platit 14. prosince. Cestující si tak budou muset zvykat na náhradní autobusovou dopravu. Jiné spoje se ale naopak zrychlí.

Na novinky v připravovaném jízdním řádu si budou muset zvykat například cestující ze severní hranice, kteří jezdí prvním odpoledním vlakem na trati 160 ve směru na Plzeň. Až o patnáct minut se zkrátí spoje z Plzně do Žihle. Některé vlaky se ale zruší. „Budou to ranní spoje ve tři čtvrtě na čtyři ve směru na Plzeň a potom večerní vlak v jedenáct hodin z Plzně,“ uvedl starosta Žihle František Procházka (Nez.). Důvodem je podle kraje malá obsazenost spojů. Nahradí je levnější autobusová doprava.

Rychlejší spoje budou naopak na trati Plzeň - Mariánské Lázně. S novým jízdním řádem budou zavedeny takzvané spěšné vlaky. Polepší si hlavně cestující na Tachovsku. Jezdit bude až šest párů spěšných vlaků, které budou doplňovat rychlíky. „Pro cestující to znamená zvýšení komfortu, protože nebudou muset přestupovat v Pňovanech, ale spoj pojede přímo do Bezdružic,“ dodala mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

Na dalších sedmi tratích se v jízdním řádu škrtalo. Ze Svojšína do Boru budou nově jezdit vlaky pouze od čtvrtka do neděle, a to hlavně kvůli turistům a studentům na internátech. Zrušen bude i večerní spoj z Klatov do Sušice.

Změny v dopravě na Plzeňsku (zdroj: ČT24)