Vyprošťovací tank začal odstraňovat vykolejený vlak

Převýšov - U Převýšova na Hradecku, kde v neděli večer vykolejil nákladní vlak, začal s ležícími vagony pracovat speciální vyprošťovací tank. Kvůli nehodě je uzavřená trať mezi Chlumcem nad Cidlinou a Velkým Osekem, oprava poškozeného úseku tratě, který je dlouhý asi 350 metrů, by podle původních odhadů mohla skončit do neděle.

Pětačtyřicetitunový tank začal dopoledne odtahovat vagony od kolejí na pole, podle železničářů potrvá minimálně do pátku, než technika odstraní všechny. Část z nich technika vrátí zpět na koleje, aby mohly být odvezeny, část bude odtažena na pole, kde si s nimi poradí drážní hasiči s autogeny, aby je rozřezali na menší kusy.

Odpoledne by měl na místo dorazit další vyprošťovací tank. „Na místě se bude pracovat nepřetržitě 24 hodin, předpokládáme, že práce na odstranění vykolejených vagonů budou pokračovat až do pátku,“ řekl Ptačinský. Pak bude nutné opravit poškozenou část trati.

Při nehodě nákladního vlaku ČD Cargo se mimo koleje dostalo 15 vagonů, dva z nich se převrátily na bok a vysypalo se z nich uhlí. Při nehodě byla poškozena trať zhruba na 350 metrech. Podle prvních odhadů je škoda 2,5 milionu na trati a milion korun na vlaku. Příčinou nehody by pravděpodobně mohla být technická závada na kolejích nebo na některém z vozů. Zraněn nikdo nebyl.