Liberecká zoo má nový vchod – bez stoupání, zato v teple

Liberec – V blízkosti konečné tramvaje v Lidových sadech otevřela liberecká zoologická zahrada nový vchod s hospodářským pavilonem. Bude tak jednodušší do zoo ze zastávky dojít, dosud museli návštěvníci překonávat prudké převýšení. Vstupní prostory jsou větší, umožní tak přednostní vstup návštěvníkům, kteří si vstupenky zakoupili předem, současně jsou pod střechou a v zimě budou vytápěné. Stavba vchodu a přilehlého hospodářského pavilonu stála 82 milionů korun.

Liberecká zoo změnila umístění hlavního vchodu již podruhé ve své 95leté historii. Původní byl na rohu Masarykovy a Lesní ulice a dodnes jej připomíná konstrukce ve tvaru vítězného oblouku, před 37 lety ho nahradil dosud využívaný vchod nad jezírkem. Výhodou nového je, že návštěvníkům odpadne úvodní stoupání od tramvaje, popř. parkoviště, ale i velkorysejší prostor. „Vstoupí do haly, kde se budou moci ohřát, prohlédnout výstavu. Starý systém také neumožňoval návštěvníkům s předem zakoupenými vstupenkami, aby se dostali dovnitř bez čekání. Museli si vystát frontu,“ shrnul ředitel zahrady David Nejedlo. Stávající vchod se bude nově využívat jako východ. Podstatná je ale také proměna zázemí pro zaměstnance. „Podmínky, ve kterých dlouhá léta byli, byly dost nedůstojné,“ podotkl David Nejedlo. Pracovníci se tak například nebudou muset dělit o šanty se sarančaty, kterými se krmí malé šelmy a dravci.

Nejstarší česká zoologická zahrada vzhledem k tomu, že lidé teď přicházejí odjinud, také změnila prohlídkovou trasu. Dosavadní začátek trasy bude nově na jejím konci. „Jak nám odcházeli návštěvníci kolem jezírka, tak čtyři pět expozic téměř neviděli,“ upozornil ředitel Nejedlo. Po úpravě zázemí se budou stěhovat některé expozice. Původní šatny poslouží antilopám, které uvolní jiné prostory.

Spolu s novým vchodem má zoo k dispozici také další hektar půdy. Chce na něm vedle hospodářského pavilonu a vchodu postavit nový pavilon pro slony. Změnu ale přináší nový vchod do zoo celé oblasti u tramvajové smyčky Lidové sady. Stojí v ní kulturní dům, dětský koutek a lidé se odtud vydávají na vycházky do okolních lesů. Nově přibude také základna městské policie, která bude přímo v objektu vstupu do zahrady.

Rok trvající výstavba byla první větší investiční akcí v zoo od otevření lachtaního bazénu v roce 2004. Součástí projektu byla také rekonstrukce administrativní budovy z roku 1977, kde byl dosavadní vstup do zooa která byla v nevyhovujícím stavu.