Královédvorská zoo zapálila rohy nosorožců. Chce tak upozornit na pytláctví

Dvůr Králové nad Labem – Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem se připojila k dalším místům po celém světě včetně Due La Fonteine, Wroclavi, nebo v Singapuru, kde se dnes pálila nosorožčí rohovina. Zoo tím chtějí podpořit boj proti černému obchodu se sloními kly a rohy nosorožců. „Chceme symbolicky říct, že ta rohovina není komodita k obchodování,“ uvedl ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas. Na černém trhu totiž kilogram rohoviny stojí až 60 tisíc dolarů a Českou republiku obchodníci často využívají jako tranzitní zemi. Královédvorská zoo spálila 53 kilogramů rohoviny, což je největší množství, jaké se kdy v Česku pálilo najednou. Při nelegálních obchodech by stálo skoro 70 milionů korun.

Ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas řekl, že nestačí pouze vracet nosorožce do Afriky, ale je nutné se snažit pomoci, aby se tam udrželi. „Ta genocida nosorožců je tak strašlivá, že se proti tomu musí zasáhnout a nestačí jen posilovat stavy strážců, ale musí se zasáhnout konzumentské země,“ řekl Rabas.

Obchody s kly a rohovinou zakazuje mezinárodní úmluva CITES. Česká republika přitom patří mezi hlavní tranzitní země. Jen loni policisté a celníci objevili rohovinu za víc než 100 milionů. „Hodně toho zboží tranzituje přes naše mezinárodní letiště a je to proto, že tady dochází k propojení světa afrického a asijského,“ vysvětlil zástupce generálního ředitele Celní správy Karel Mojžíš.

Královedvorská zoo zapálila rohy. Chce tak upozornit na pytláctví (zdroj: ČT24)

Podle odhadů zabijí pytláci v Africe za jediný týden přes 20 vzácných nosorožců. Z rohoviny se vyrábějí suvenýry, ale hlavně tradiční léky čínské medicíny. Přitom podle odborníků rohovina žádné léčebné účinky nemá. „Rohovina se skládá ze stejných látek, jako se skládají u lidí vlasy a nehty,“ upozornil zoolog Jiří Hrubý.

Ve dvorské zoo dnes shořelo zhruba 53 kilogramů rohoviny, dva rohy dodalo ministerstvo životního prostředí, ostatní patřily dvorské zoo. „My jsme se rozhodli zničit všechnu rohovinu, necháme si pouze genetické vzorky. Plus jeden roh z nejvzácnějšího severního bílého nosorožce jsme nechali pro muzejní účely,“ řekl Rabas. Rohovina pochází z nosorožců, kteří v dvorské zoo v minulosti uhynuli, nebo kterým se musely rohy zkrátit z bezpečnostních důvodů.

Nosorožci tuponosí v Zoo Dvůr Králové
Zdroj: David Taneček/ČTK

Rohy do zoo přivezli ozbrojenci celní správy. Hranici, na jejímž vrcholu rohy ležely, zapálilo několik lidí, například legendární ochranář Tony Fitzjohn, který s Georgem Adamsonem vracel lvy do divoké přírody a dnes vede rezervaci pro nosorožce v Tanzanii. Fitzjohn uvedl, že podobné akce podporuje. „Používání rohoviny je nutné co nejvíc omezit a upozornit veřejnost, že pokud obchod s rohovinou přetrvá, dojde k vyhubení nosorožců. Každý krok omezující obchod a odhalující nesmyslnost pověr o vlastnostech rohoviny je nesmírně důležitý a pomáhá chránit a zachovat nosorožce tady Africe,“ uvedl Fitzjohn.

Ke kampani se přidalo například Slovensko, rohovina dnes shoří také v několika dalších evropských zoologických zahradách, celkem by se dnes během akce mohlo spálit zhruba 100 kilogramů rohoviny. Podle některých odhadů by cena spálených 100 kilogramů rohoviny na černém trhu měla hodnotu kolem 100 milionů korun.