Pardubický domov pro seniory společnosti Partus čelí správnímu řízení

Pardubice – Domov pro seniory v pardubické Smilově ulici, který provozuje společnost Partus, poskytuje lůžkovou péči nelegálně, jak tvrdí krajští úředníci. S firmou už zahájili správní řízení a přes třicet klientů zařízení tak neví, co s nimi bude. Před týdnem chtěli úředníci na místě provést hloubkovou kontrolu. To jim však bylo znemožněno.

Úředníci měli podezření, že klienti zařízení nemají dostatek jídla a hygienických plen a že jim chybí rehabilitační péče. Na kontrolu nepřišli. Provozovatel zařízení totiž zrušil svoji registraci na poskytování lůžkové péče a tím se obávané kontrole vyhnul.

Vedoucí odboru sociální péče Pardubického krajského úřadu Helena Zahálková dodala, že na kontrolu nemůže kromě jejího úřadu ani odbor zdravotnictví, což potvrdil jeho vedoucí Jaroslav Forejt. Provozovatel však péči seniorům poskytuje dál. „Po materiální stránce je vše v naprostém pořádku, jen potřebujeme dostat patřičné kulaté razítko,“ uvedl provozovatel domova pro seniory Zdeněk Stránský.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Provozovateli teď hrozí pokuta. Sociální odbor s ním totiž zahájil správní řízení. Zdeněk Stránský teď plánuje, že se domov pro seniory změní v ubytovací zařízení hotelového typu. Ubytovací zařízení totiž nemusí splňovat tak náročné podmínky, jako zařízení sociální. Co změna přinese více než třiceti seniorům, zatím nikdo netuší.