Středočeský kraj souhlasí s propojením silnic D8 a R7

Praha – Středočeský kraj vítá plán ministerstva dopravy vybudovat silniční propojení mezi teplickou dálnicí D8 a chomutovskou rychlostní silnicí R7. Nová silnice první třídy vedoucí z Tuchoměřic do Úžic u Kralup nad Vltavou má dočasně nahradit chybějící severozápadní část pražského okruhu.

Dnes podepsal středočeský hejtman Miloš Petera memorandum o výstavbě: „Vznik této spojky vítáme ze dvou důvodů. První je, že řeší obchvaty dotčených obcí a vedle toho řeší i tranzit na území Středočeského kraje,“ uvedl hejtman. Podle něj je právě Středočeský kraj tranzitní dopravou velice zatížený.     

Nová komunikace s názvem I/99 je navržená jako dvouproudá silnice první třídy, na jejíž stavbu bude možné využít peníze ze státního rozpočtu a evropského Operačního programu Doprava, uvedl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Ministerstvo dopravy chápe novou trasu jako alternativu k zatím chybějícímu pražskému okruhu. Ten přesto zůstává prioritní, ministerstvo bude proto i nadále sledovat projednávání územního rozvoje v zastupitelstvu Prahy, dodal ministr.  

Podobným způsobem by se prý mohly řešit i další části chybějícího okruhu města. Prachař mluvil konkrétně o propojení dálnic D1 a D11. I tady bude úřad postupovat podobně jako u propojení D8 a R7. Nejdříve bude nutné projednat záměr s obcemi a poté bude vytvořena vyhledávací studie a výsledkem by mělo být podobné memorandum, dodal Prachař. K němu se kromě Středočeského kraje už dříve připojilo 13 dotčených obcí.

Brífink k plánovanému propojení R7 a D8 (zdroj: ČT24)