Spory o jihlavské kanály nekončí, Jihlava ale získává navrch

Jihlava – Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) musí městu Jihlava vyplatit dalších víc než 32 milionů korun. Rozhodl tak vysočinský krajský úřad. Jihlava se před časem rozhodla ze svazu vystoupit, protože nebyla spokojená se stavem své kanalizační sítě, kterou svaz spravoval. Celkem tak má dostat od svazu zhruba 120 milionů korun, slibuje, že je investuje do modernizace kanálů a stavby nových vodovodů. SVAK se však brání vydání peněz i části infrastruktury.

Jihlava se pře se SVAK o majetek (zdroj: ČT24)

Jihlava požaduje od Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko vydání vodovodní a kanalizační sítě a současně 200 milionů korun, mimo jiné nájemné, které zaplatila. Zatím město nedostalo vše, ale spory o nájemné a podíly ve společnosti vyhrává. „Město už získalo 96 milionů v rámci vypořádání, teď je na cestě dalších 32 milionů, to znamená, že částka je vyšší než 120 milionů,“ shrnul ředitel společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace Jiří Benáček.

Jihlava slibuje, že po dokončení „rozvodu“ se svazem bude mít město kvalitnější vodovodní a kanalizační síť. Především jde o rekonstrukci kanálů, které se propadají. Současně chce i zlevnit, což se podle mluvčího magistrátu Radka Tulise již projevilo v části města, kde svaz již infrastrukturu předal. „V jedné místní části, kde už město samo provozuje vodovody a kanalizace, je voda levnější. Pokud by SVAK vydal majetek, který městu náleží, tak ta cena by platila po celém městě,“ řekl mluvčí.

Svazek obcí, ze kterého Jihlava vystoupila, se ovšem snaží dokončení transakce zabránit. Tvrdí, že Jihlava nesplnila všechny své závazky a zpochybňuje, že by měl povinnost platit. Nutnost krajské město vyplatit by pro ně znamenala katastrofu – obcím, které ve svazku zůstávají, hrozí i exekuce. „Svazek trvá na tom a napadá všechna rozhodnutí krajského úřadu v té věci, že jsou neoprávněná. Nadále bojuje přes úřad, ministerstva i soudy a snaží se dobrat své pravdy,“ řekl advokát SVAK Petr Šurka.

O vystoupení ze svazku rozhodli jihlavští zastupitelé již před čtyřmi lety, město SVAK opustilo na počátku minulého roku. Přes dílčí dohody spory pokračují a SVAK většinu jihlavské sítě nadále spravuje.