Kraj hrozí omezením tramvají Liberec–Jablonec

Liberec – Snížit výdaje na meziměstskou tramvajovou linku chce napřesrok Liberecký kraj. Důsledkem tak může být omezení provozu tramvají mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Liberec přitom letos trať nákladně rekonstruuje. Proti záměru kraje se ale zvedl velký odpor.

Liberecký kraj sníží příspěvek na meziměstské tramvaje (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj chce v příštím roce dát na provoz tramvajové linky mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou pouze 12 milionů místo současných 17 milionů korun. Jan Čáp z dopravního odboru krajského úřadu řekl, že nelze všechny spoje považovat za základní dopravní obslužnost, kterou musí hradit právě kraj. „Jsou tam určitě spoje, které jsou nadstandardní a které by kraj platit neměl,“ podotkl.

Výpadek mohou vynahradit města. „Tramvajová linka z Liberce do Jablonce by měla být společným projektem Libereckého kraje a měst Liberce a Jablonce,“ zdůvodnil požadavek Otto Pospíšil z krajské společnosti KORID LK, která organizuje regionální krajskou dopravu. Zejména zadlužený Liberec to ale odmítá. Výsledkem tak může být redukce spojení – tramvaje by potom místo čtvrthodinových intervalů jezdily jednou za dvacet minut. Pravidelní cestující proto již nyní začali přemýšlet o jiném způsobu dopravy. „Když bude méně spojů, bude více nacpáno. Lidé, kteří jsou handicapovaní, budou mít problém,“ řekl jeden z cestujících.

Omezení tramvajové dopravy by mohlo způsobit kritické potíže i vzhledem k plánované opravě souběžné železniční trati. Ta by mohla do tramvají také přivést více cestujících.

Město Liberec se beztak dostalo do nezáviděníhodné situace. I když není ochotné připlácet za provoz tramvají mimo své území, snížení rozsahu provozu by mu mohlo způsobit ještě větší komplikace. Liberec totiž platí čtvrtmiliardovou rekonstrukci tratě, na kterou dostal evropskou dotaci. Kdyby spojů ubylo, hrozilo by městu zkrácení dotace – její podmínkou totiž bylo zvýšení počtu cestujících. Zbyněk Karban z městského ekonomického odboru proto naznačil, že by město přece jenom mohlo zvýšení plateb na tramvaje zvážit, muselo by však potom ustoupit od některých investic.