Papírování je neúnosné, stěžují si vinaři na nové průvodní doklady

Brno – Už pět stovek vinařů a obchodníků podepsalo petici, která žádá zjednodušení průvodních dokladů pro vinařské výrobky. Dokumenty musí mít podle nařízení Evropské unie každý, kdo převáží více než 100 litrů vína. Vinaři ale upozorňují na to, že nová pravidla pro ně představují velkou administrativní zátěž. Kritizují také fakt, že zatímco Francie nebo Německo si vyjednaly výjimku, Česká republika o ni ani neusilovala.

Víno, burčák, mošty nebo sekty – podle aktuálně platného předpisu musí mít všichni, kteří mají více než sto litrů vinařských produktů, průvodní doklady. Dosud přitom inspekci a celníkům stačily údaje, které jsou na dodacích listech k fakturám. Od 1. srpna ale musí vinaři vypisovat další dokumenty, kam přepisují údaje z etikety každé láhve.

„Na průvodních dokladech je třeba uvedeno, že víno obsahuje siřičitany, sorban draselný a alergeny. Chápu, proč jsou alergeny uvedeny na etiketách, ale proč by měly být i na průvodním dokladu…,“ kroutil hlavou nad nařízením vinař Jiří Maděřič. Dodal, že podle něj by stačilo zanést na dokument tři hlavní složky, které víno definují.

Aby komplikací nebylo málo, průvodních dokumentů existuje hned několik typů – jiný typ dokumentů potřebují třeba balená a jiný nebalená vína.

„Vyžadovaná forma i rozsah povinných informací, které musí obsahovat tzv. zjednodušené průvodní doklady, stejně jako hrozící sankce za nesprávně vyplněný formulář, jsou pro nás neúnosné,“ píše se v petici z pera Vinařské asociace ČR. Petici Stop nepřiměřené administrativní zátěži našich vinařů! je možné podepsat i elektronicky. Najdete ji zde.

Průvodní doklady navíc musí mít kromě vinařů a obchodníků i ten, kdo nakoupí sto litrů vína třeba na svatbu nebo hasičský ples. To ale spousta lidí ani neví. Pokud na to, že nemají doklady, přijde Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nebo Celní správa, hrozí člověku zabavení vína - v krajním případě také auta, v němž alkohol převáží - a pokuta. Podle vinařů jsou to zbytečné komplikace, prodej domácího vína je teď prý stejně složitý jako jeho dovoz ze zahraničí.

Papírování nás zdržuje od práce ve vinohradu nebo sklepě, zlobí se vinaři

Inspektoři SZPI se spolu s celníky v posledních týdnech zaměřili na dodržování normy. Reagují tak na černý trh s vínem i na falšování tohoto alkoholu. Vloni totiž odebrali přes tisíc vzorků a neprošly hned čtyři stovky. „Jednalo se o přítomnost exogenní vody, syntetických barviv, špatnou deklaraci alkoholu nebo země původu,“ popsal nejčastější pochybení mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Od přísnějších kontrol si inspekce slibuje úbytek nepoctivců.

Jenže kontroly přišly podle vinařů v nejnevhodnější dobu - během vinobraní. „Je to opravdu neúnosné. Nemáme žádnou administrativu, všichni jsme vinaři. musíme být ve vinohradu a ve sklepech. Proto jsme to zkusili zvrátit pomocí té petice,“ okomentoval situaci předseda Vinařské asociace ČR Josef Valihrach.

SZPI se brání, že zavedení předpisu vyžadovala Evropská unie. Jenže petičníci kvitují, že Unie připouští výjimky - při převozu vína stačí třeba Němcům nebo Francouzům pořád jen faktura. Dalším papírováním se zabývat nemusí. Stejných podmínek teď chtějí dosáhnout i čeští vinaři.

Co všechno musí vinaři a obchodníci s vínem splnit? Detaily o průvodních dokladech najdete na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Petici, kterou podepsalo víc než 500 lidí, chtějí vinaři a obchodníci odevzdat na ministerstvu zemědělství už příští týden. Doufají, že se jim podaří dosáhnout zjednodušení administrativy.

„Průvodní doklady při přepravě jsou stěžejním tématem diskuse. Ta ještě není uzavřená. My se ale snažíme najít nějaký obecně přijatelný kompromis,“ okomentoval napjatou situaci mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Podoba výsledného kompromisu by měla být jasná do konce roku.