Náchodští blokovali patnáct minut dopravu ve městě

Náchod - Lidé v Náchodě dnes v 16:00 na čtvrt hodiny zablokovali dopravu na hlavním tahu přes město. Zdůraznili tak svoji zoufalost nad stavem, kdy městem projíždějí tisíce kamionů mířících od Hradce Králové na polské Kladsko a obchvat slibovaný už 16 let se stále nestaví. Protestovat proti dopravní situaci dorazilo na 300 lidí, dopravu zastavili neustálým přecházením přes přechody pro chodce kolem kruhového objezdu u Slávie. Blokáda skončila v oznámenou dobu a auta se potom opět mohla rozjet.

Pohraničním městem prochází silnice I/33, na které je velmi hustý provoz od roku 2006, kdy se otevřela dálnice D11 až do Hradce Králové a pro řidiče začalo být zajímavější cestovat do Polska právě přes Náchod.

Ve městě se nyní každý den tvoří kolony, které blokáda přechodů ještě znásobila. Podobně jako obyvatelé řady dalších měst však Náchodští věří, že blokáda přinese své ovoce v podobě urychlené výstavby obchvatu. Během prostestu nedošlo k incidentům s řidiči uvěžněnými ve všech čtyřech ulicích vedoucích k zablokované křižovatce. Organizátoři ze sdružení Obchvat Náchoda se negativním reakcím řidičů – kteří se stali oběťmi sporu Náchodských s ministerstvem dopravy – snažili předejít i rozdáváním informačních letáků zdůvodňujícími blokádu.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Naším cílem je upozornit ministerstvo dopravy na dlouhodobý problém v dopravě města Náchoda a celého Náchodska. Zablokujeme to na 15 minut. To je náš nejvýraznější způsob, jak upozornit na dopravní situaci v Náchodě.“

- Jan Chaloupka, občanské sdružení Obchvat Náchoda

Podle všeho prostesty nic nezmění. Ministerstvo dopravy totiž tvrdí, že nemá na stavbu peníze. „Situace v Náchodě nás netěší. Podobné problémy jsou ve všech regionech,“ upozornil mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Ministerstvo podle něj chystá střednědobý rozpočtový plán na roky 2012 až 2014, kde by měly být prioritou i výstavby obchvatů měst. „Předběžně je počítáno i s Náchodem,“ řekl Hanzelka.

Stavba obchvatu zatím získala jen nepravomocné územní rozhodnutí. S výkupy pozemků se ještě nezačalo. Podle posledních plánů přitom stavba sedmikilometrového obchvatu za asi dvě miliardy korun měla začít letos. Stát odkládání stavby obchvatu vysvětluje nedostatkem peněz. Náchodští chtějí blokádu opět zopakovat 27. října.

  • Blokáda silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195128.jpg
  • Konec blokády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1952/195129.jpg