Policie uzavírá Univerzitu Pardubice. Anonym vyhrožuje semtexem

Pardubice - Explozí dvoukilové nálože semtexu hrozí neznámý anonym pardubické univerzitě. Bomba podle něj vybuchne v úterý 30. září v některé ze školních budov. Policejní pyrotechnici proto dnes odpoledne začali s důkladnými prohlídkami prostor Univerzity Pardubice v několika městech v Pardubickém kraji i v Praze. Neznámému pachateli hrozí až osm let vězení.

Anonymní dopis dorazil na pardubickou univerzitu už v minulém týdnu. Neznámý pachatel v něm důkladně popsal výbušný nástražný systém i den jeho exploze. Vedení univerzity ani policie proto neberou tuto výhrůžku na lehkou váhu, jelikož vzhledem k technické specifikaci zařízení se vyšetřovatelé domnívají, že by neznámý pachatel mohl být schopen výbušninu opravdu sestrojit.

Podle mimořádného opatření rektora museli do dnešních 15:00 všichni studenti, zaměstnanci a hosté Univerzity Pardubice opustit budovy školy. Koleje budou uvolněny a vyprázdněny v úterý do 7:00. Vnější prostory včetně objektů univerzity budou poté uzavřeny a střeženy policií.

Podle mluvčí krajské policie Jitky Vavřinové už policisté některé místnosti zapečetili. „Nyní zbývá prohlédnout a zapečetit prostory, které se až do dnešního dne využívaly pro výuku. Poslední prohlídky studentských kolejí se budou dělat v úterý,“ dodala mluvčí.

Výbuch nelze vyloučit ani v jiných městech, kde má univerzita budovy. V Litomyšli sídlí Fakulta restaurování, v České Třebové a Praze jsou dislokovaná pracoviště Dopravní fakulty. Všechny objekty musí být v úterý vyklizeny. Univerzita na úterý zrušila veškeré činnosti po celou pracovní dobu s tím, že jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele.

Bezpečnostní opatření omezí i dopravu

Kvůli bezpečnostnímu riziku budou v Pardubicích uzavřena v úterý i školská zařízení v jejich blízkosti. Opatření se dotkne Základní školy Štefánikova, Střední zdravotnické školy v Černé za Bory a Obchodní akademie a Jazykové školy. Policie rovněž od 09:00 do 15:00 uzavře také Studentskou ulici procházející univerzitním kampusem.

Změní se i trasa linek 10 a 16, které místem projíždějí. Zastávka Univerzita nebude obsluhována, spoje budou stavět na zastávce Hradecká, dál pojedou po Hradecké ulici na zastávku Cihelna točna. Policie doporučuje, aby lidé omezili v úterý pohyb v blízkosti univerzitních budov.