Povolení - nepovolení, z Ořechovky zmizela další vila

Praha – Pražská památkově chráněná čtvrť Ořechovka je opět chudší o jeden dům. Zcela bez potřebných povolení ho nechal zbourat jeho majitel a napodobil tak módní návrhářku Blanku Matragi - i ta nechala svoji vilu nelegálně zbourat.

Povolení - nepovolení, z Ořechovky zmizela další vila (zdroj: ČT24)

Na pražské Ořechovce byla včera zbourána další rodinná vila, a to i přesto, že stavební úřad Prahy 6 povolení k demolici nevydal. Majiteli podle starostky Marie Kousalíkové (ODS) hrozí sankce.

Firma Altstaedter Investmants se sídlem v Praze 5 požádala v březnu o stavební povolení na úpravy rodinného domu v ulici Západní v historicky cenné lokalitě Ořechovka. Místo přestavby ale vilu zdemolovala. „Máme ověřeno, že stavební úřad Prahy 6 žádné stavební povolení k demolici objektu nevydal,“ uvedla starostka.

Zástupce majitele měl přijít na úřad Prahy 6, aby demolici vysvětlil. Krátce před schůzkou se ovšem omluvil s tím, že musí neodkladně odcestovat. Úřadu poslal pouze e-mail. „Vzhledem k technickému stavu domu šlo jednoznačně jen o zajištění, aby nedošlo k ohrožení života osob, s tím, že stavba hrozí zřícením,“ napsal úřadu zástupce majitele Vladimír Dřízhal.

Praha 6 i památkáři chtějí případ s majitelem i stavební firmou řešit co nejtvrdším způsobem a výše pokuty by tak mohla dohromady dosáhnout 2,5 milionu korun.

Stal se loňský případ Blanky Matragi pro Ořechovku špatným precedentem?

Začátkem loňského prosince byl na pražské Ořechovce zbourán rodinný dům, který stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Stavební úřad za to vyměřil dvě pokuty 150 000 korun. Jednu majiteli objektu, společnosti Matragi Design, kterou spoluvlastní Blanka Matragi, a druhou stavební firmě, která dům zbourala. Pokutu 150 000 korun vyměřili i pražští památkáři, zrušilo ji ale ministerstvo kultury.

Stavebníci měli také v tomto případě povoleny úpravy vily, zbourali ji kvůli údajné havárii. Pokutu pro Matragi Design ministerstvo kultury zrušilo s poukazem na to, že společnost tvrdila, že vina za zničení domu byla na straně stavební firmy.

Ořechovka je jednou z nejznámějších a nejstarších pražských vilových čtvrtí, vybudována byla v letech 1919 až 1929 za účasti významných architektů Jaroslava Vondráka a Jana Šenkýře. Jednalo se o projekt tzv. zahradního města, který našel svou inspiraci v Anglii, kde myšlenka zahradních měst vznikla. První etapa probíhala mezi lety 1920 a 1923. V této době byly postaveny družstevní vily pro úředníky v severní části Ořechovky. Celkem bylo postaveno 197 domů s 224 byty. Tato zástavba byla stavěna kolem centrální budovy čp. 250 od architekta Jaroslava Vondráka. Tato budova se stala obchodním a společenským centrem nové vilové čtvrti. Byla zde umístěna řada obchodů, kino, restaurace, kavárna s vinárnou a ordinace lékařů. Druhá etapa výstavby probíhala od roku 1923 do roku 1930. Výstavba v těchto letech stoupala především k jihu k hřebeni střešovického kopce. Kromě družstevních domů se stavěly především velké izolované vily podle jedinečných projektů. Do roku 1930 byla již v podstatě celá Ořechovka zastavěna, a tak posledním nevyřešeným územím bylo hlavní náměstí, dnes nazývané Macharovo. Původně zde měla stát škola, ale obyvatelé Ořechovky prosazovali spíše parkové řešení s tenisovými kurty a zachování volného prostranství, tak jak tomu je dodnes.